Ukrajinská armáda utrpela v Donbase najväčšie straty za uplynulých päť mesiacov

    0
    Ukrajinskí vojaci v Donbase (Autor: SITA, pš)

     Ohniskom niekoľko hodín trvajúcich bojov, v ktorých bolo nasadené ťažké delostrelectvo, bol tzv. svitlodarský oblúk medzi lokalitami Debaľceve a Bachmut v Doneckej oblasti.

    Ako informovala agentúra RIA Novosti, podľa ľudových milícií samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) sa ukrajinská armáda pokúsila dostať cez ich obranné línie v okolí mesta Debaľceve. Zranení pri tom boli dvaja povstalci, ďalší dvaja sú nezvestní.

    Ukrajinská armáda tvrdí, že útočiť začali v nedeľu ráno proruské oddiely. Kyjevské velenie následne žiadalo rešpektovať dohodu o prímerí, protivník sa však snažil obchvatom dostať na pozície vládnych jednotiek. Tým sa nepriateľa podarilo zastaviť a podniknúť protiútok. Proruské sily boli v dôsledku protiútoku nútené ustúpiť, pričom na bojisku zanechali množstvo vojenskej techniky ruskej výroby, napísala dnes agentúra UNIAN.

    Leonid Kučma, predstaviteľ ukrajinskej vlády v kontaktnej skupine pre urovnanie situácie v Donbase, dnes z eskalácie situácie v tejto časti krajiny obvinil proruských ozbrojencov. Ukrajinská strana je podľa neho pobúrená hrubým porušením minských dohôd zo strany LĽR a Doneckej ľudovej republiky (DĽR). 

    - Reklama -