Ukrajinka z Pražského Majdanu nekompromisne. Separatisti na východe žiadni nie sú a v Česku to je ako u nás tesne pred Majdanom

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)

    Vysvetlila, že členovia Pražského Majdanu napríklad šijú kožené rukavice alebo maskovacie siete pre ukrajinských vojakov, predovšetkým však informujú o dianí na Ukrajine. Na pražskom Staromestskom námestí má Pražský Majdan každú nedeľu od 13. do 19.h informačný stánok. “Je nás len 27, ale robíme, čo môžeme, lebo ruská propaganda je tu v Česku dosť silná,” povzdychla si aktivistka. “Veľa ľudí nám tam na námestí aj nadáva, ale raz prišiel Rus, priamo z Moskvy, ktorý ďakoval. Hovoril: Tu stojíte aj za nás, nielen za Ukrajinu, lebo tá diktatúra u nás už je,” uviedla.

    Na otázku, ako to momentálne vyzerá so separatistami na východe Ukrajiny, uviedla, že podľa jej informácií tam už prakticky žiadni nie sú. “Zostala len regulárna ruská armáda. Separatisti totiž nie sú nekoneční, oni nepribúdajú,” uviedla s tým, že keď v Prahe navštevovala v motolskej nemocnici ľudí, ktorí si sem prišli liečiť zranenia z Donecka, a pýtala sa, či tam je regulárna ruská armáda, či videli ruských vojakov, vraj odpovedali: Existuje azda človek, ktorý ešte verí, že tam nie je ruská armáda?

    Česko pred Majdanom?

    Povzdychla si tiež, že všetci hovoria len o migračnej kríze a teroristoch, a nikto sa nepozerá Putinovi pod ruky na Ukrajine. Na priamu otázku, či podľa jej názoru za migračnou krízou a terorizmom stojí Putin, odpovedala trochu tajomne: “Nehľadajte vinníkov, tých aj tak nenájdete, ale hľadajte toho, pre koho je to výhodné. Myslím, že som tým povedala všetko.”

    Zaujímavý je aj jej pohľad na situáciu v Čechách. “Nechcem strašit, ale mne to silno pripomína situáciu na Ukrajine tesne pred Majdanom. Tu je tiež jedna strana, ktorá podporuje demokratické zásady, a druhá strana je proruská a protidemokratická. A medzi nimi sa začíná boj. Je to dosť nebezpečná situácia a som si skoro istá, že je to rozpútané a umelo živené Kremľom.”

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -