Ukrajine vraj môžu dôjsť peniaze už tento týždeň. Vážne varovanie od renomovaných novín

    0
    Ilustračné foto: Kyjev, Ukrajina (Autor: SITA)

    „FT poukazuje na to, že potom, čo Rusko obsadilo Krym a nastal konflikt na východe Ukrajiny, ukrajinská ekonomika sa potýkala s vážnymi problémami. Tento rok sa ukrajinský dlh vyšplhal na 100 percent HDP. Kyjev sa snaží dosiahnuť reštrukturalizáciu, a tak znížiť podiel nesplatených dlhopisov o 40 percent, čím by sa znížil dlh o 15 miliárd dolárov,“ informuje v češtine server Prvnízprávy.cz.

    Štvorica hlavných veriteľov však návrhy na reštrukturalizáciu dlhu odmieta, navrhujú iba ďalší odklad. Časť cenných papierov by mala byť splatená až v dobe, keď sa ekonomika zotaví. Nemali by sme ale tiež zabúdať, že Ukrajina dlhuje 75 miliónov dolárov Rusku.

    Celý text si môžete prečítať TU

    Ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková sa však neobáva, že by krajina skončila v platobnej neschopnosti. Neovplyvní to údajne ani menu a samotných Ukrajincov. Rokovania s veriteľmi sa totiž podľa jej názoru vyvíjajú pozitívne. Nakoniec vraj dospejú k dohode. Keby sa to ale náhodou nepodarilo, kyjevská vláda má v zálohe plány B a C na riešenie danej situácie.

    autor: mp

    - Reklama -