Ukrajinci si dnes pripomínajú 26. výročie Dňa nezávislosti. Na oslavách bude aj americký minister obrany

    0
    James Mattis (Autor: TASR)

    Porošenko ešte v stredu dopoludnia v Kyjeve počas ceremónie pri príležitosti Dňa štátnej vlaky Ukrajiny vyjadril nádej, že jeho krajina v najbližších rokoch vstúpi do Európskej únie i Severoatlantickej aliancie.

    Podľa agentúry Ukrinform taktiež pripomenul, že 1. septembra nadobudne plnú platnosť asociačná dohoda medzi Ukrajinou a EÚ. Zároveň zablahoželal všetkým Ukrajincom k štátnemu sviatku: “Prajem všetkým pokojné modré nebo a štedré plody našej krajiny. Úprimne blahoželám všetkým k Dňu štátnej vlajky Ukrajiny!”

    Dnes Ukrajinci slávia 26. výročie Dňa nezávislosti Ukrajiny. Prvýkrát sa na vojenskej prehliadke v Kyjeve pri tejto príležitosti zúčastnia vojaci krajín NATO. Na vojenskú prehliadku v ukrajinskej metropole príde 4000 vojakov, s ukrajinskými v jednej brigáde budú aj príslušníci litovských a poľských ozbrojených síl, ostatné zahraničné jednotky budú pochodovať samostatne.

    Porošenko 29. decembra 2014 podpísal zákon o zrušení neutrálneho štatútu krajiny. Sľúbil, že iniciuje reformy, ktoré umožnia Ukrajine splniť štandardy Severoatlantickej aliancie. Moskva konštatovala, že rozhodnutie Ukrajiny zrušiť štatút neutrality a usilovať sa o užšie vzťahy s NATO bolo výsledkom tlaku aliancie, ktorá chce urobiť z Ukrajiny “prednú líniu konfrontácie” s Ruskom.

    - Reklama -