Ukrajinci, mohlo by sa stať, že vás USA prenechajú na riešenie Európe, postrašil Kyjev diplomat USA

    0
    Ilustračné foto: Mapa (Autor: ReproFoto: youtube)

    V interview pre ukrajinský server Liga.net bývalý veľvyslanec Spojených štátov na Ukrajine Steven Pifer prehovoril o súčasnej podobe vzťahov medzi USA a Ukrajinou a o aktuálnej situácii na východe Ukrajiny. Okrem iného spomenul, že Ukrajina bude pre Washington zaujímavým partnerom bez ohľadu na to, kto sa v roku 2017 usadí do Bieleho domu.

    O ruskej pozícií voči Ukrajine a kríze v nej vyhlásil, že “Rusko stojí o to, udržiavať konflikt na Ukrajine zamrazený v aktuálnej podobe, aby si nad Kyjevom udržalo určitý stupeň vplyvu”. Podľa jeho slov dokonca aj lídri takzvaných “národných republík” na Donbase a v Luhansku hovoria, že ešte nie sú pripravení na obnovenie politickej suverenity Ukrajiny. Súčasne priznal, že nedodržiavanie minských dohôd môže vyplývať aj z ich nedostatkov. “Napríklad Minsk-2 neustanovil poradie, v ktorom by mali byť jednotlivé body vyplnené,” zmienil.

    “Myslím si, že Rusko v súčasnosti využíva možnosti zvyšovania alebo naopak znižovania tlaku vyvíjaného na Ukrajinu využívajúc vojenských inštrumentov, ktoré má na Donbase k dispozícii. Cieľom Ruska je ukrajinskej vláde čo najviac sťažiť jej prácu v oblasti implementácie reforiem potrebných k opätovnému nadviazaniu spolupráce s Európskou úniou,” hovorí bývalý politik. Limit ruskej politiky vidí v tom, že sa napriek všetkým jeho vyhláseniam obáva uvalenia ďalších sankcií.

    Pifer takisto spomenul, že pri aktuálnych podmienkach sa nedá očakávať, aby sa americká administratíva uchýlila k vyzbrojeniu Ukrajiny. “Hoci s prezidentom Obamom v tomto bode nesúhlasím – myslím, že postupuje príliš opatrne – musím priznať, že jeho myšlienkové pochody v tejto otázke chápem,” tvrdí bývalý veľvyslanec.

    Pifer tiež vyjadril svoju obavu, že ak sa Ukrajina zo svojej zložitej situácie rýchlo nedostane, je možné, že ľudia na Západe začnú potenciálne partnerstvo spochybňovať. “Teraz máte novú vládu a bolo by veľmi dobré, keby dokázala rýchlo implementovať potrebné reformy. Pokiaľ sa toto však nestane – v určitom momente sa ľudia na Západe začnú pýtať – môže vôbec táto krajina niekedy vyriešiť svoje problémy?” povedal novinárom.

    Obama postupuje až príliš opatrne

    Pri americkej politike voči Ukrajine má Pifer určité pochybnosti. “Domnievam sa, že by Washington mohol urobiť v tejto otázke viac, najmä vo vojenskej sfére by mohol Ukrajinu viac podporiť. Verím, že v súčasnej situácii by zásobovanie Ukrajiny ľahkými zbraňami zo strany USA dávalo zmysel, lebo by to zvýšilo šance ukrajinskej armády na odrazenie ďalších útokov zo strany ruských vojsk,” konštatoval.

    Pifer sa vyjadril aj k prezidentským voľbám v USA a na pravdepodobný prístup nového prezidenta či prezidentky k Ukrajine. Podľa jeho mienky všetko závisí od toho, ako rýchlo dokáže súčasná ukrajinská vláda zaviesť potrebné reformy. “Ak bude Ukrajina ponorená v politickej kríze, je možné, že nová prezidentská administratíva jednoducho prenechá riešenie ukrajinskej otázky Európe. V opačnom prípade si myslím, že by u ktoréhokoľvek z kandidátov záujem o spoluprácu s Ukrajinou bol,” dodal na záver rozhovoru bývalý diplomat.

    Veľvyslankyňa USA v OSN Samantha Powerová vysvetlila, že dôvodom, prečo USA už nedodávajú Ukrajine smrtiace zbrane, sú obavy, že ďalšie dodávky by mohli rozprúdiť konflikt a ublížiť mnohým ľuďom.

    “Dali sme im veľa nesmrtiacich zbraní, vrátane zhruba troch miliárd dolárov pôžičiek alebo inou formou finančnej pomoci,” povedala Powerová a dodala, že navyše bojujú proti korupcii a reformujú súdny systém, výsledky však ukáže len čas.

    Podľa Powerovej je Krym súčasťou nezávislej Ukrajiny a okupácia Kremľom len ohrozuje ľudské práva tamojších náboženských a etnických skupín.

    - Reklama -