Ukrajinci hlasujú na Kvetnú nedeľu. Porošenko: Čo cítim? Že všetko bude v poriadku

    0
    Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo volebnej miestnosti počas 2. kola prezidentských volieb 21. apríla 2019 v Kyjeve. (Autor: TASR)

    Atmosféru Kvetnej nedele (po ukrajinsky Vŕbovej) však silno cítiť v uliciach Kyjeva: ľudia kráčajú po meste alebo len tak postávajú na Majdane s bohatými kytičkami bahniatok či rozzelenených vŕbových konárikov v rukách.

    Po meste ich predávajú stovky príležitostných trhovníkov. Obaja kandidáti na prezidenta – úradujúca hlava štátu Petro Porošenko i jeho vyzývateľ, komik Volodymyr Zelenskyj – tematizovali tento kresťanský sviatok pri svojom hlasovaní.

    Zelenskyj, ktorý má židovský pôvod, zaželal národu po vhodení lístka do volebnej urny peknú Kvetnú nedeľu.

    Porošenko ešte pred voľbou prišiel do Zlatovežatého chrámu svätého Michala v centre Kyjeva. Do chrámu vošiel uprostred liturgie koridorom, ktorý mu v preplnenej lodi prekliesnili ochrankári.

    Keď potom vyšiel z chrámu, burcujúcim hlasom na nádvorí vyjadroval nádej, že modlitby za “ukrajinskú svetskú vrchnosť”, ktoré sa prednášajú aj na liturgii, budú vyslyšané. 

    Porošenko sa tohto roku výrazne pričinil o osamostatnenie ukrajinskej pravoslávnej cirkvi od moskovského patriarchátu.  Po odhlasovaní sa už Porošenko venoval svojmu súperovi, komikovi Zelenskému – favoritovi volieb a kandidátovi protestu.

    “Spočiatku môže byť trochu zábava, ale neskôr to bude bolieť,” varoval.

    Zelenskyj vyzeral pri hlasovaní uvoľnene, podobným dojmom – vedomý si svojho obrovského náskoku v prieskumoch – pôsobil aj počas piatkovej diskusie na futbalovom štadióne v Kyjeve.

    “Dnes to bude víťazstvo Ukrajincov … Zjednotili sme krajinu. Čo cítim? Že všetko bude v poriadku,” odkázal.

    - Reklama -