Ukrajina vypla elektrinu na Donbase

    0
    Ilustračná foto. (Autor: TASR)

    Agentúra Reuters informuje o tom, že ukrajinská spoločnosť Ukrenergo významne obmedzí dodávky elektriny do separatistických regiónov na juhovýchode krajiny. Dodávky do Luhanska vraj úplne zastavila.

    „Tentoraz bolo napájanie dočasne obsadenej Luhanskej oblasti úplne zastavené,“ napísal na sociálnej sieti Facebook Vsevolod Kovalchuk zo spoločnosti Ukrenergo. Kyjev tvrdí, že mu separatisti dlhujú za elektrinu v prepočte 97 miliónov dolárov. Jeden z luhanských úradníkov prostredníctvom médií odkázal, že separatisti sú na podobné správanie Kyjeva pripravení a elektrinu získajú z iných zdrojov.

    Otázkou však je odkiaľ. Z Ruska? Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou už tri roky nepoľavuje. Od obsadenia polostrova Krym dochádza ku konfliktom, pri ktorých umierajú separatisti, Ukrajinci verní vláde v Kyjeve aj Rusi. Umierajú aj pozorovatelia misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Zatiaľ naposledy zomrel vo východnej časti Ukrajiny jeden americký občan po tom, ako vozidlo pozorovateľskej misie zasiahla mína.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -