Ukrajina volá po cenzúre klaviristky v Prahe. To je fašizmus! Nech si cenzurujú svojich náckov, búri sa Jiří X. Doležal

    0
    Jiří X. Doležal (Autor: Hans Štembera)

    Ukrajinská vláda, ktorá sa snaží tváriť, že sa usiluje o presadzovanie demokracie, a ktorá by chcela vstúpiť do EÚ a do NATO, volá po cenzúre. Problém vidí v tom, že v septembri príde do Prahy v rámci festivalu Dvořákova Praha predviesť svoju hru na klavíri ukrajinsko-americká aktivistka a umelkyňa Valentina Lisitsova. Práve tá je Ukrajincom tŕňom v oku, predovšetkým preto, že vo svojom voľnom čase verejne podporuje Putina. Podľa oficiálneho reprezentanta Ukrajiny by tak mal byť jej koncert zakázaný, spresnil Doležal.

    „Umenie ako také nie je len o samotnom umení, ale aj o ľuďoch, ktorí ho tvoria. Príspevky Valentiny Lisitsovej na sociálnych sieťach sú nielenže nepravdivé a dezinformujúce, ale navyše sú plné nenávisti a agresie voči Ukrajincom, ide o systematické rozdúchavanie medzietnickej nenávisti,“ uviedol ukrajinský veľvyslanec Yevgen Perebyinis.

    Ako pokračoval, Rudolfinum je natoľko slávna a renomovaná inštitúcia, že koncert pianistky, ktorá sa diskreditovala vo svete ako hlásateľka ruskej propagandy a podporovateľka ruskej agresie proti Ukrajine, je podľa neho pod úroveň najväčšej českej hudobnej scény a určite neprospeje jej autorite. „Vyjadrenie pána veľvyslanca je úplne škandálne. V demokratickom zriadení je cenzúra neprípustná,“ reaguje na jeho slová publicista.

    Cenzurovať hru na klavíri je podľa Doležalových slov absolútne neprijateľné. „Cenzurovať klaviristku a zakazovať jej hudobné vystúpenie z dôvodu jej politických postojov je fašizmus. Alebo komunizmus,“ rozčúlil sa a dodal, že toto do Európy vôbec nepatrí. „Nehoráznosť je, že sa o cenzúru Ukrajinci pokúšajú na cudzom štátnom území. Česká republika nie je ukrajinskou kolóniou a nátlak veľvyslanca možno bez akéhokoľvek preháňania označiť za hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí Českej republiky,“ píše vo svojom texte Doležal.

    Niečo také si vraj vyžaduje veľmi ostrú oficiálnu odpoveď. „Slová ukrajinského veľvyslanca sú presne tým, za čo sa posiela diplomatická protestná nóta a predvoláva sa veľvyslanec pred české autority,“ pripomenul publicista a zároveň vyzval české ministerstvo zahraničia, aby začalo konať.

    Potom poukázal na to, že táto neuveriteľná drzosť ukrajinského zasahovania vynikne o to viac, keď si človek uvedomí, že cenzurovať Českú republiku chce krajina, kde pôsobí batalión Azov, čo je samostatná zložka ukrajinskej národnej gardy, predtým policajný pluk ministerstva vnútra, ktorého znakom je Wolfsangel – runa, ktorú ako znak za druhej svetovej vojny používala nacistická druhá tanková divízia Waffen-SS Das Reich.

    „Führer batalióna je Andrej Biletsky, šéf politického zoskupenia Sociálno-národné zhromaždenie, ktoré presadzuje otvorene neonacistické postoje. Takže prosím nielen pána ukrajinského veľvyslanca, ale aj celú ukrajinskú vládu, aby v prípade potreby niekoho cenzurovať cenzurovali svojich náckov,“ uzavrel Doležal s tým, že do toho, kto v Prahe hrá na klavíri, Ukrajincom naozaj nič nie je.

    Celý text nájdete na webe Reflex.cz.

    autor: nab

    - Reklama -