Ukrajina tvrdí, že vojenské lode, ktoré jej vrátilo Rusko, sú v zlom stave

    0
    Tri ukrajinské lode po zadržaní v Kerči na Kryme (Autor: TASR)

    Rusko sa zmocnilo troch plavidiel v Kerčskom prielive po tom, ako na ne spustilo paľbu, pričom zranilo niekoľko námorníkov. Moskva tvrdí, že lode – dve menšie pancierové delostrelecké plavidlá a jeden remorkér – ilegálne vplávali do výsostných vôd Ruska. Kyjev to popiera.

    Roztržka spôsobila napätie medzi Moskvou a Západom, ktorý stojí za stanoviskom Ukrajiny, že lode nemali byť zadržané.

    Kerčský prieliv, ktorý oddeľuje Rusko od anektovaného Krymského polostrova, predstavuje jedinú východiskovú trasu z Azovského mora, kde sa nachádzajú významné ukrajinské mestá a prístavy. Ukrajina vyhlasuje, že jej nemôže byť odoprený prístup do týchto oblastí.

    Šéf ukrajinského vojenského námorníctva admirál Ihor Vorončenko pre ukrajinské médiá uviedol, že lode sa ešte nedostali do ukrajinských teritoriálnych vôd, pretože ich ťahajú príliš pomaly.

    “Plavidlá nie sú schopné samostatného pohybu. Rusi ich zdevastovali, dokonca odmontovali osvetlenie, zástrčky a toalety. Celému svetu ukážeme ruský barbarizmus voči nim,”  vyhlásil Vorončenko.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj má osobne privítať trojicu lodí v prístave Očakiv v Mykolajivskej oblasti.

    Moskva vrátila námorníkov, ktorí sa nachádzali na palube týchto plavidiel, v septembri v rámci výmeny väzňov.

    K prepusteniu lodí došlo pred mierovým summitom, ktorý sa bude konať v normandskom formáte 9. decembra v Paríži. Lídri Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa stretnú so zámerom dospieť k pokojnému riešeniu konfliktu na Ukrajine, ktorý si za uplynulých päť rokov vyžiadal viac než 13.000 mŕtvych.

     

    - Reklama -