Ukrajina sa rýchlo blíži k členstvu v Severoatlantickej aliancii, uviedol to bývalý generálny tajomník NATO Rasmussen

    0
    (Autor: )

    “Keď hovoríme o Ukrajine, rýchlo napreduje pri plnení kritérií pre členstvo v NATO a zvyšuje svoju obranyschopnosť. Ukrajinská vojenská sila sa zvyšuje. Je potrebné vykonať niekoľko ďalších reforiem, konkrétne posilniť civilnú kontrolu armády,” špecifikoval Rasmussen, ktorého citovala agentúra Ukrinform.

    Ukrajinský parlament 20. septembra podporil návrh ústavných zmien, ktoré zakotvujú členstvo Ukrajiny v EÚ a NATO ako dlhodobý cieľ jej zahraničnej politiky, a zaslal ho na posúdenie ústavnému súdu.

    Ukrajinský prezident Petro Porošenko vtedy vyhlásil, že ukrajinská armáda splní kritériá pre členstvo v NATO do roku 2020.

    Návrh zmien v znení ústavy, ktorými sa zakotví nezvratnosť smerovania Ukrajiny k získaniu plnoprávneho členstva v EÚ a NATO, predložil Porošenko parlamentu začiatkom septembra.

    Zákon na vykonanie zmien v ústave obsahuje návrh legislatívne zakotviť smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii a potvrdiť európsku identitu ukrajinského národa v preambule ústavy.

    Jeden z článkov navrhovaného zákona okrem toho priraďuje k právomociam ukrajinského parlamentu aj “definovanie zásad domácej i zahraničnej politiky a realizáciu strategického smerovania štátu k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a NATO”.

    V článku 102 sa navrhuje, aby garantom realizácie strategického smerovania Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ a NATO bol prezident.

     

    - Reklama -