Ukrajina pritvrdila v boji proti oligarchom a korupcii. Podľa ľudí si prezident iba vybavuje účty s vlastnými rivalmi

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)
    Zatknutie Gennadija Korbana je podľa prezidenta Porošenka iba začiatok veľkej operácie zameranej proti ukrajinským oligarchom. Práve k nim však Porošenko so svojím niekoľkomiliardovým „čokoládovým“ impériom roky patril a podľa analytikov tak teraz začína odstraňovať svojich súperov, ktorí stoja za politickými stranami na Ukrajine. Za Ukrajinským zväzom vlastencov, ktorému predsedá zatknutý Korban, stojí ukrajinský miliardár a bývalý guvernér Igor Kolomojský. 
     
    Práve Kolomojský patrí k úhlavným nepriateľom prezidenta Porošenka. Podľa ukrajinských médií je za víkendovým zatýkaním predsedu UKROP lov na spolupracovníkov Kolomojského, ktorý odštartovala prokuratúra na pokyn hlavy štátu. Práve šéf UKROP Korban, obvinený zo sprenevery, korupcie, únosu a organizovania zločineckej skupiny, je totiž blízkym spolupracovníkom oligarchu Kolomojského. 

    Transparentnosť a protesty 

    Porošenko chce, aby odhaľovanie korupcie a napojenia oligarchov na politický systém sledovala celá Ukrajina. „Trvám na tom, že vyšetrovanie týchto zločinov sa bude vykonávať maximálne otvorene a celá verejnosť bude sledovať jeho priebeh. Chceme, aby nám verejnosť dôverovala,“ uviedol prezident v nedeľňajšom televíznom rozhovore. Porošenko dodal, že Korban nie je ani zďaleka posledný obvinený. 
     
    Proti zatknutiu a obvineniu predsedu Ukrajinského zväzu vlastencov Gennadija Korbana sa však na Ukrajine zdvihla vlna protestov, ku ktorým sa pridáva stále viac priaznivcov Ukrajinského zväzu vlastencov nespokojných s politikou vlády a prezidenta. Protesty sú zatiaľ pokojné, ale niektorí Ukrajinci tvrdia, že Porošenkovi nejde o boj proti korupcii, ale o vybavovanie si účtov so svojimi rivalmi. Objavujú sa preto obavy, že by mohli vypuknúť masové demonštrácie a nepokoje tak, ako sa to stalo za vlády zvrhnutého prezidenta Janukovyča. 
     

    Kto je Kolomojský 

    Igor Kolomojský je jedným z najbohatších Ukrajincov. Vybudoval najväčšiu ukrajinskú finančnú a priemyselnú skupinu Privat, ktorá podniká v bankovníctve, chemickom priemysle, oceliarstve, potravinárstve, leteckom priemysle, médiách a ďalších odvetviach. 52-ročný Kolomojský je bývalým guvernérom Dnepropetrovskej oblasti a má izraelské aj ukrajinské občianstvo. Bydlisko má údajne vo Švajčiarsku. V Rusku je trestne stíhaný. Na Ukrajine však Kolomojský predstavuje aj silného politického súpera, ktorý chce prostredníctvom Ukrajinského zväzu vlastencov naďalej ovládať Dnepropetrovský región, ktorý viedol až do konca marca tohto roka. 
     
    Bývalý guvernér nie je žiadne neviniatko. Aj v minulosti sa o ňom písalo v súvislosti s viacerými škandálmi. Ruské médiá začiatkom septembra informovali o tom, že na Kolomojského cyperský účet sa vlani záhadne dostala časť peňazí od Medzinárodného menového fondu (MMF). Zo 17 miliárd dolárov, ktoré MMF poskytol, sa údajne 1 miliarda 800 miliónov ocitla na cyperskom účte Kolomojského. Jeho PrivatBank pritom začiatkom tohto roka dostala od Ukrajinskej centrálnej banky 2-ročnú pôžičku vo výške 62 miliónov eur, paradoxne práve z finančného balíčka na záchranu ekonomiky od MMF. 
     
    Podľa Kolomojského je zatknutie predsedu Ukrajinského zväzu vlastencov Gennadija Korbana iba zámienkou na poškodenie dobrého mena strany pred druhým kolom komunálnych volieb, ktoré má byť na Ukrajine 15. novembra. „Korbanov prípad je čistá politika. Očividne nespáchal žiaden zločin a obvinenia sú vykonštruované. Vieme, že vyšetrovatelia sú ľudia, ktorí len plnia príkazy, a vieme aj to, koho príkazy plnia,“ uviedol Kolomojský
     
    - Reklama -