Ukrajina obnovila transfer ropy cez ropovod Družba do Európy

    0
    Rafinéria Slovnaft Bratislava. Foto: TASR

    “O 14.35 h miestneho času (13.35 SEČL) začala UkrTransNafta opätovne dodávať ropu európskym spotrebiteľom za použitia ropovodu Družba. Bolo to umožnené po tom, ako špecialisti z maďarskej firmy MOL vykonali dodatočné analýzy ropy momentálne prechovávanej v ropovode, pričom potvrdili, že sú pripravení ju prijať,” uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

    Koncom apríla pozastavili v dôsledku kontaminácie dovoz ruskej ropy cez ropovod Družba Poľsko, Nemecko, Ukrajina a ďalšie krajiny. Zastavenie týchto dodávok zasiahlo aj ďalšie štáty, ktoré dovážajú ropu cez Družbu.

    Problém vznikol, keď neidentifikovaný ruský výrobca kontaminoval ropu veľkým množstvom organických chloridov, ktoré sa zvyčajne používajú na zvýšenie produkcie ropy, ale musia sa odstrániť pred odoslaním ropy odberateľom, pretože môžu zničiť rafinérske zariadenia.

    Znečistenie bolo odhalené na súkromnom termináli Samara Transnefť, odkiaľ sa ropa dodáva do systému Družba. Do tohto terminálu prúdi ropa od mnohých malých producentov. Ich mená ruská strana nezverejnila, ale vyšetrovatelia už údajne prehľadali niekoľko súkromných spoločností v meste Samara.

    “Poškodzuje nás to ekonomicky aj materiálne, a áno, je to vážne poškodenie i nášho imidžu,” povedal ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí so šéfom firmy Transnefť, ktorá prevádzkuje Družbu. Putin vyzval, aby Transnefť lepšie strážil svoje ropovody. “Samokontrola nestačí. Musíme zmeniť celý systém,” uviedol.

     

    - Reklama -