Ukrajina obnoví svoju suverenitu nad Donbasom i Krymom, vyhlásil Porošenko

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Podľa agentúry RIA Novosti ide o Porošenkovu reakciu na krok proruských separatistov z Donbasu i ďalších regiónov Ukrajiny, ktorí dnes oznámili svoj zámer vyhlásiť na území Ukrajiny nový štát pod názvom Malorusko. 

    Rusko zatiaľ tento najnovší krok separatistov z východu Ukrajiny nekomentovalo.

    Porošenkov hovorca Sviatoslav Ceholko na svojom konte na sieti Twitter citoval Porošenka, ktorý pripomenul, že “projekt Novorusko bol pochovaný. Ukrajina obnoví suverenitu nad Donbasom i Krymom.” Najvyššieho predstaviteľa proruskej samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka, ktorý o vyhlásení nástupníckeho štátu Ukrajiny dnes v Donecku informoval, označil Porošenko “nie za politického dejateľa, ale za bábku, ktorá tlmočí vyhlásenia z Kremľa”, informovala agentúra UNIAN.

    Zacharčenko dnes v Donecku oznámil zámer vytvoriť nový štát Malorusko, pričom tento proces by sa mal zavŕšiť do troch rokov. 

    Zacharčenko na dnešnom slávnostnom zhromaždení v Donecku prečítal politické vyhlásenie, v ktorom vysvetlil nutnosť vzniku Maloruska. Podľa neho situácia na Ukrajine sa ocitla v slepej uličke. Vytvorenie nového federatívneho štátu má za cieľ “zastaviť občiansku vojnu a zabrániť novým obetiam,” vysvetlil Zacharčenko.

    Podľa vicepremiéra vlády DĽR Alexandra Timofejeva tento variant riešenia “pomôže zastaviť vojnu” na východe Ukrajiny. Agentúra TASS okrem toho citovala výrok predstaviteľov vedenia DĽR, že vytvorenie Maloruska neprotirečí mierovým dohodám uzavretým v bieloruskom Minsku.

    Timofejev spresnil, že Malorusko bude federatívnym štátom so širokou autonómiou, keď v kompetencii federálneho centra bude štátny rozpočet, armáda a tajné služby. 

    V ústave nového štátu by mal byť zakotvený jeho mimoblokový status. Timofejev dodal, že Malorusko sa bude v rámci svojho politického smerovania usilovať o pripojenie k zväzovému štátu Ruska a Bieloruska.

    Vytvorenie nového štátu okrem oboch samozvaných republík Donbasu podporili aj predstavitelia Charkovskej, Dnepropetrovskej, Záporožskej, Chersonskej, Nikolajevskej, Odeskej, Sumskej, Poltavskej, Černigovskej, Kirovogradskej, Čerkasskej, Rovnianskej, Volynskej, Ternopolskej, Ivano-Frankovskej, Ľvovskej a Kyjevskej oblasti, ako aj samotného Kyjeva. 

    Predbežnú podobu ústavy nového štátu by malo schváliť najprv ústavodarné zhromaždenie so zastúpením predstaviteľov všetkých regiónov vznikajúceho nového štátu. Neskôr má byť návrh ústavy predmetom referenda, ktorému však má predchádzať celospoločenská diskusia na regionálnej i federálnej úrovni.

    Podľa dnes zverejneného ústavodarného aktu sa hlavným mestom Maloruska má stať mesto Doneck, dodala agentúra TASS. Kyjevu zostane štatút historického a kultúrneho centra, informovala proseparatistická agentúra DAN.

    Vlajkou Maloruska by mal byť, ako píše agentúra TASS, prápor Bohdana Chmeľnického (1595-1657), zakladateľa prvého štátu kozákov.

    - Reklama -