Ukrajina by sa mala stať súčasťou východného krídla NATO, vyhlásil minister zahraničia

    0
    Nášivka Ukrajina (Autor: Hans Štembera)

    “Ukrajina by sa mala stať súčasťou transatlantického spoločenstva, čo znamená, že by sa postupne mala stať súčasťou východného krídla NATO,” vyhlásil Klimkin v analytickej relácii Týždeň.

    Poukázal pritom na spôsob, akým si “spojenci medzi sebou rozdelili ochranu každého zo svojich priateľov v Pobaltí”. Vyslovil sa za realizáciu rovnakého modelu voči Ukrajine.

    Dodal, že o Ukrajine sa bude hovoriť aj na nadchádzajúcom summite NATO, ktorý sa uskutoční v Bruseli 25. mája. Spresnil, že o tom, že Ukrajina sa stane osobitnou témou rokovaní summitu, ho ubezpečili viacerí predstavitelia NATO.

    Klimkin sa vrátil aj k výsledkom svojej nedávnej návštevy v USA, počas ktorej ho v Bielom dome prijal prezident Donald Trump. 

    Informoval, že USA sú pripravené zapojiť sa do procesu riešenia situácie v Donbase na východe Ukrajiny a vyvíjať tlak na Ruskú federáciu. 

    Dodal, že počas rokovaní v USA sa objavilo viacero návrhov ohľadom Donbasu, ktoré však bude možné zverejniť až po ich prerokovaní a odsúhlasení partnermi. 

    Za jeden z najdôležitejších politických signálov, ktoré vyslali USA počas jeho návštevy v USA, Klimkin označil ich “reálne želanie pripojiť sa k tlaku na Rusko”. Ukrajinský minister pripomenul, že Spojené štáty majú páky, ktoré by mohli využiť spolu s krajinami EÚ a členmi združenia G7.

    - Reklama -