Ukrajina bude bojovať proti zrušeniu sankcií uvalených na Rusko, zastrája sa Porošenko

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Porošenko podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že režim sankcií, ktorý trvá už štvrtý rok, je pre Rusko “smrtiaci”. Zdôraznil, že ide o efektívny nástroj obmedzovania Ruska a “pobádania k tomu, aby zasadlo za rokovací stôl”.

    “Práve preto budeme naďalej bojovať proti všetkým pokusom (sankcie) zrušiť alebo aspoň oslabiť, ale budeme sa (naopak) domáhať ich pokračovania, sprísnenia a posilnenia,” vyhlásil Porošenko.

    Vo svojom prejave Porošenko ďalej uviedol, že “najväčšia hrozba zo strany Ruska je, žiaľ, vojenská”.

    Podľa neho sa objavuje veľa dôkazov o prípravách Ruska na vojnu “kontinentálneho rozsahu”.

    Osobitné znepokojenie v tejto súvislosti u Porošenka vyvoláva pripravované rusko-bieloruské vojenské cvičenie s kódovým označením Západ-2017. Vysvetlil, že práve z tohto dôvodu boli posilnené kontroly na všetkých úsekoch štátnej hranice Ukrajiny.

    V súvislosti s týmto vojenským cvičením Porošenko nevylúčil, že pod jeho pláštikom nemožno vylúčiť vytvorenie nových ruských úderných jednotiek určených na vpád na územie Ukrajiny. 

    Znepokojenie v súvislosti s cvičením Západ-2017 vyjadrilo okrem Ukrajiny aj viacero členských štátov NATO.

    Ako však zdôraznil námestník ruského ministra obrany Alexandr Fomin, cvičenie “má výlučne obranný charakter”. Fomin vyhlásil, že tvrdenia o tom, že na cvičení sa vytvorí predmostie pre okupáciu Litvy, Poľska a Ukrajiny, nemajú s realitou nič spoločné. 

    Veľvyslanec Ruska v Minsku Alexandr Surikov informoval, že ruskí vojaci po skončení vojenských manévrov v Bielorusku nezostanú.

    - Reklama -