Ukrajina: Predseda parlamentu podpísal jazykový zákon

    0
    Na snímke predseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubij (Autor: TASR)

    Parubij po podpise dokumentu na plenárnom zasadaní parlamentu oznámil, že v nasledujúcich hodinách alebo dňoch ho podpíše prezident. Platiť začne po zverejnení vo vestníku ukrajinského parlamentu Holos Ukrajiny.

    Podpisová ceremónia sa uskutočnila po tom, čo zákonodarcovia odmietli všetky štyri návrhy uznesení, v ktorých sa navrhuje zrušiť rozhodnutie parlamentu o prijatí návrhu jazykového zákona.

    Ukrajinský parlament 25. apríla schválil návrh zákona o ukrajinskom jazyku, ktorý stanovuje jeho povinné používanie v orgánoch štátnej správy, orgánoch samosprávy, ale aj v iných sférach verejného života.

    Legislatíva taktiež zvyšuje kvóty pre používanie ukrajinčiny v televízii a rozhlase. Návrh podporilo 278 poslancov 450-členného parlamentu, pričom minimálny počet potrebný na schválenie bol 226 zákonodarcov.

    Na dodržiavanie zákona budú dohliadať osobitní inšpektori. Budú môcť byť na zasadaní akéhokoľvek štátneho orgánu a budú si môcť vyžiadať dokumenty od verejných organizácií i politických strán. Ich kompetenciou bude aj udeľovanie pokút.

    Moskva označila návrh zákona za škandalózny. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová uviedla, že takáto legislatíva len “prehĺbi rozkol v ukrajinskej spoločnosti” a znemožní “ukončenie pretrvávajúcej ukrajinskej krízy”.

    - Reklama -