Ukončite blokádu Donbasu, inak preberieme vaše priemyselné podniky a na uhlie môžte zabudnúť, odkazujú separatisti ukrajinskej vláde

    0
    Proruská demonštrácia v Donbase (Autor: SITA)

    Predstavitelia samozvaných ľudových republík – Doneckej (DĽR) a Luhanskej (LĽR) – dnes v spoločnom vyhlásení uviedli, že vo všetkých priemyselných podnikoch pod ukrajinskou jurisdikciou, ktoré pôsobia v DĽR a LĽR, bude zavedená “nútená správa, ak blokáda nebude ukončená do stredy (1. marca 2017) 00.00 h” miestneho času.

    Okrem toho DĽR a LĽR v prípade neukončenia blokády hrozia aj prerušením dodávok uhlia na Ukrajinu.

    “Prestaneme s dodávkami uhlia na Ukrajinu. Pre dodávky nie sú možnosti, ani schémy platby,” vysvetľuje sa vo vyhlásení, ktoré podpísali najvyšší predstavitelia oboch republík, Aleksandr Zacharčenko a Igor Plotnickij.

    Podľa ich názoru je dopravná blokáda Donbasu v rozpore s minskými mierovými protokolmi, ktoré sú súborom opatrení s cieľom urovnať ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny a usporiadať vzťahy medzi Kyjevom a odbojnými republikami.

    Riaditeľ ruského Centra politickej konjunktúry Alexej Česnakov pre agentúru Interfax uviedol, že možné vyhlásenie nútenej správy nad Ukrajine patriacimi priemyselnými podnikmi v Donbase “je vynúteným opatrením, ktorého cieľom je zachovať priemyselnú výrobu v regióne” a predísť tak nárastu sociálneho napätia.

    “Ich jedinou možnosťou je zachovať a rozvíjať priemysel, ktorý je základom ekonomiky – preorientovať sa na ruský trh bez ohľadu na hystériu Kyjeva,” vysvetlil Česnakov.

    Na priemyselnom východe Ukrajiny sa od apríla roku odohráva konflikt medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami. Vláda v Kyjeve však napriek tomu stále nakupovala uhlie v oblastiach ovládaných separatistami, keďže elektrárne na Ukrajine sú stavané na špecifický typ uhlia, ktorý sa ťaží práve v Donbase.

    Dodávky uhlia sa zastavili koncom januára, keď skupina bývalých účastníkov vládnej vojenskej operácie (ATO) v Donbase, medzi ktorými boli aj poslanci ukrajinského parlamentu, zablokovala na viacerých úsekoch železničné trate vedúce na územia kontrolované separatistami.

    Radikáli svoj krok zdôvodnili tvrdením, že akékoľvek obchodovanie so samozvanými republikami v Doneckej a Luhanskej oblasti je protizákonné. Jeden z účastníkov blokády, poslanec ukrajinského parlamentu Semen Semenčenko, podľa agentúry Interfax pohrozil aj blokádou železničného spojenia medzi Ukrajinou a Ruskom.

    Doterajšia blokáda viedla k výpadkom v zásobovaní uhlím, ukrajinské úrady boli preto nútené zaviesť mimoriadne úsporné opatrenia.

    - Reklama -