Udržateľný rozvoj na Slovensku? Za Čechmi výrazne zaostávame

    0
    Ivan Zuzula (Autor: siet.sk)

    „Napriek tomu, že Agenda 2030 bola prijatá členskými štátmi OSN už v roku 2015, Rada vlády SR pre Agendu 2030 prvýkrát rokovala len 12. decembra 2017. To jasne dokazuje, ako vláde ,záleží' na vytvorení strategickej koncepcie rozvoja krajiny,“ ironizoval Zuzula oneskorenie, s akým sa táto problematika rieši na Slovensku.

    Upozornil, že v civilizovaných krajinách je Agenda 2030 realizovanou stratégiou prijímania opatrení na boj proti chudobe, na adaptáciu na zmenu klímy, znižovanie nerovností, zlepšovanie kvality života a zdravia, kvalitné vzdelávanie či silné inštitúcie. Poukázal na júlovú expertnú správu o plnení cieľov udržateľného rozvoja v jednotlivých krajinách, v ktorej sa Slovensko umiestnilo na 23. priečke, no Česká republika je piata.

    „Slovensko zatiaľ najviac zlyháva v podpore udržateľného ekonomického rastu a dôstojnej práce. Dôvodom je najmä nezamestnanosť mladých, ktorí ale stranu Smer-SD podľa slov jej predsedu nezaujímajú. Slovensku sa nedarí ani v prijímaní adaptačných opatrení na zmenu klímy,“ zdôraznil predseda Siete, pričom experti nám podľa neho vyčítajú aj slabú kooperáciu na strategických cieľoch.

    „Mimoriadne negatívne hodnotenie sme dosiahli aj v oblasti priemyslu, inovácií a infraštruktúry, ktorá je blízka agende Petra Pellegriniho. Myslím si, že podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini by sa mal vážne zamyslieť nad výsledkami svojej práce, mal by prijať zodpovednosť za svoje zlyhania a nezavádzať verejnosť,“ odkázal Zuzula podpredsedovi vlády pre investície a informatizáciu.  

    - Reklama -