Úder z Bruselu na Maďarsko, Poľsko a na všetkých, ktorí nechcú rozvíjať EÚ a NATO: xenofóbovia, nacionalisti, uzavreté spoločnosti…

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans je holandský politik a diplomat, ktorý v súčasnosti zastáva funkciu prvého podpredsedu Európskej komisie a zároveň európskeho komisára pre lepšiu reguláciu. Timmermans v minulosti pôsobil hneď v niekoľkých funkciách v rámci holandského štátneho aparátu vrátane pozície ministra zahraničných vecí.

    Frans Timmermans pochádza z holandského Maastrichtu. Študoval na mnohých európskych univerzitách a okrem svojej rodnej holandčiny hovorí aj plynule po taliansky, rusky, francúzsky, nemecky a po anglicky.

    Holandský diplomat vystúpil 9. februára na konferencii s názvom Budúca sila, kde hovoril o budúcnosti Európskej únie a jej transatlantických vzťahoch.

    „Načo vlastne potrebujeme spoločnú obranu? Čo máme takú potrebu brániť? Musíme zaistiť bezpečie pre našich občanov, to je jasné. Čo je však to, čo máme takú potrebu strážiť a brániť? Náš spôsob života. Našu otvorenú spoločnosť, demokraciu, právny poriadok a slobody,“ podotkol holandský diplomat.

    „Európa je únia nepravdepodobných spojencov. Ak sa domnievate, že nacionalizmus je vítaným závanom čerstvého vzduchu, poriadne sa zamyslite; je to len cesta k vojne. Francúzi a Nemci, Holanďania a Belgičania, Dáni a Švédi, Francúzi a Angličania, Maďari a Rumuni, Bulhari a Gréci; všetky tieto národy proti sebe v krvavej histórii Európy niekoľkokrát bojovali,“ uviedol.

    „Už dvanásť rokov po konci druhej svetovej vojny boli podpísané Rímske dohody. Z odvekých nepriateľov sa stali najbližší spojenci. Bol založený najúspešnejší mierový projekt v ľudskej histórii. Tento mier zaisťuje Severoatlantická aliancia. Na dosiahnutie mieru potrebujete demokraciu a jednotu, ale aj bezpečnosť. V aktuálnej situácii potrebujeme NATO viac ako kedykoľvek predtým,“ pokračoval.

    „Predstavte si na chvíľu, že kubánsku raketovú krízu rieši Trump s Putinom prostredníctvom Twittera. Musíme si plne uvedomiť, že žijeme vo svete, v ktorom existujú atómové zbrane,“ uviedol Timmermans.

    „Transatlantický vzťah svojou hĺbkou presahuje ktoréhokoľvek jednotlivého politika z tej či onej strany Atlantického oceánu. Na druhej strane si musíme uvedomiť, že Európa sa o seba musí vedieť postarať sama. Napriek tomu som presvedčený, že strategické záujmy Európy a Spojených štátov sú totožné. Sme si blízki, lebo vyznávame rovnaké hodnoty: otvorenosť, diverzitu, pluralizmus, slobodu a demokraciu,“ poznamenal.

    „Ale teraz sa musíme sústrediť na krízu, ktorá ohrozuje naše hodnoty priamo u nás v Európe. Hovorím o alternatívnych faktoch, xenofóbii, nacionalizme a podobných fenoménoch, ktoré sa objavujú v krajinách, ako sú Turecko, Poľsko, Maďarsko a dokonca aj na západnom Balkáne. Objavujú sa staré deliace línie, ktoré sa tentoraz neprejavujú železnou oponou, guľometmi a pracovnými tábormi, ale skôr mentalitou Európanov. Vzniká čoraz väčší rozdiel medzi otvorenými a uzavretými európskymi spoločnosťami,“ pokračoval.

    „Pravdou však zostáva, že len ľudia žijúci v otvorených spoločnostiach môžu úspešne čeliť dnešným výzvam. Štvrtá priemyselná revolúcia prináša zmeny rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. To, čo je inovácia pre jedného, predstavuje hrozbu pre druhého. Kreativita je menou novej ekonomiky. Táto mena sa najlepšie razí v otvorenej a slobodnej spoločnosti chránenej právnym poriadkom,“ dodal.

    Celý prejav si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -