Úder Merkelovej od Donalda Trumpa

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Flynn hneď na úvod uvádza na pravú mieru tvrdenie redaktora Spiegela, že Trump vraj hrozil vystúpením z NATO. „Práve toto je konkrétny prípad, keď boli jeho slová nesprávne interpretované. Trump určite nechce opúšťať NATO bez toho, aby dôkladne zanalyzoval, kde sa súčasné vzťahy nachádzajú. Jeho zámerom je vo všetkých smeroch prehodnotiť naše súčasné postavenie na medzinárodnej scéne a uistiť sa, že všetky naše spojenectvá a dohody sú smerodajné pre 21. storočie,“ konštatuje Flynn.

    Dôležitým bodom sú podľa Flynna aj náklady, ktoré Spojené štáty každoročne vynakladajú na svoju vojenskú prítomnosť po celom svete. Samotný Trump hovoril o tom, že by konkrétne Nemecko malo za bezpečnosť, ktorú zaisťujú americkí vojaci, platiť väčšie finančné prostriedky. „Trump však nemá nič proti Nemecku ani NATO. Tu ide proste len o zhodnotenie situácie a zistenie, čo všetko nás v 21. storočí čaká a kto to zaplatí,“ tvrdí Flynn.

    Americký generál sa s Trumpom zhodne aj pri hodnotení postojov nemeckej kancelárky, a vôbec celej Európy k migračnej kríze. „Keď sa jej jeho kritika dotkla, tak sa nedá nič robiť. Ide však predovšetkým o to, že ona aj ďalší európski vodcovia sa dopustili mnohých neuveriteľne zlých rozhodnutí. Prečo tí migranti utekajú do Európy a nie do najbližších bezpečných moslimských krajín? Mali by sme ich posielať späť, odkiaľ prišli, a povedať arabským vodcom, že to je aj ich zodpovednosť,“ hovorí generál.

    Flynn ďalej vysvetľuje údajnú „fascináciu Trumpa Putinom“, ako nazýva postoje Donalda Trumpa k ruskému prezidentovi redaktor Spiegela. „Trump rešpektuje ľudí, ktorým ide o ich krajinu. Putin je človek, ktorému na Rusku veľmi záleží a ktorý veľmi dobre rozumie histórii svojej krajiny. Nemôžete len tak povedať, že ja ho nemám rád. Mali by ste ho rešpektovať, pretože je to skrátka svetový líder,“ vysvetľuje Flynn s tým, že Putin predstavuje pre Spojené štáty v mnohých ohľadoch spoľahlivého partnera.

    Americký generál potom obhajuje Trumpov názor, že Spojené štáty by nemali vojensky intervenovať po celom svete, ako to činili počas vlády Georgea W. Busha a Baracka Obamu. „Voliči sú frustrovaní hlúpymi rozhodnutiami, ktoré obidvaja prezidenti urobili. V prípade Busha ide o jeho absolútne zlé rozhodnutie vstúpiť do Iraku a v prípade Obamu o jeho rozhodnutie odísť z Iraku a zosadiť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Ohrozilo to našu národnú bezpečnosť aj Európu. Pozrite sa, čo sa tam teraz deje!“

    „Šírenie demokracie“ po celom svete v podaní Spojených štátov sa musí podľa Flynna skončiť. Zároveň však americký generál veľmi nesúhlasí so slovami Trumpa namierenými proti moslimom. „Ja by som asi volil trochu odlišný tón, ale rovnako ako Trump odmietam politickú korektnosť. Kroky vedúce k zákazu vstupu moslimov do našej krajiny musia prebiehať individuálne,“ hovorí Flynn a Trumpa vzhľadom na jeho miestami ostrejší slovník prirovnáva k boxerovi v ringu, ktorý sa učí a zlepšuje s každým ďalším úderom.

    Ako tvrdí Flynn, Trump si dokáže vypočuť aj kritický názor a navyše je sám dosť sebakritický. „Raz mi povedal, že vie o tom, že sa musí ešte veľa učiť. Má však veľmi dobré inštinkty a dokáže čeliť výzvam. Bude rozhodne lepším prezidentom ako všetci bývalí guvernéri, ktorí v politike strávili celý svoj život. Aktuálne vedie v mnohých prieskumoch a všetky ďalšie veci sa môže naučiť, keď bude sedieť v Bielom dome. Ako som už povedal, Trump je jednoducho bojovník, ktorý búra zažité poriadky. Práve toto Američania milujú,“ usudzuje Flynn.

    Celý rozhovor si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -