Údajných teroristov z Guantánama v Holandsku nechcú. Najprv dokážte, že väznicu zatvoríte, potom ich možno prijmeme, odkazuje Holandsko

    0
    Guantánamo (Autor: SITA)

    O neprijatí väzňov informoval holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders. Podľa neho by malo byť toto záchytné stredisko zatvorené, a to čo najskôr. Už dávnejšie sa Holandsko vyjadrilo, že toto zariadenie je v rozpore s medzinárodným právom.

    Koenders v liste informoval členov senátu, že väznica by mala byť čo najskôr zatvorená a zároveň ich ubezpečil, že hoci ho Obama o ich prijatie požiadal, nevyhovie mu, a ak áno, tak len vtedy, ak USA podniknú ďalšie významné kroky k jej zatvoreniu.

    Americký prezident Barack Obama už dávno sľuboval, že väznicu zatvoria, nič však z toho nebolo a ktovie, koľko zadržaných je skutočne vinných. Umiestňujú tam totiž údajných teroristov, no úplne stačí, ak sa vyskytne len podozrenie zo spolupráce s teroristami. Momentálne sa tam nachádza 116 väzňov. Históriu možno hľadať ešte z útoku na Svetové obchodné centrum v New Yorku v roku 2001. Guantánamo na Kube otvorili o rok neskôr ešte za prezidentovania Georgea W. Busha. Jedným z Obamových predvolebných sľubov bolo aj zatvorenie väznice. Doteraz sa tak ešte reálne nestalo, ale presúvanie väzňov svedčí o tom, že sa už k tomu schyľuje.


     

    - Reklama -