Údajný komplic Tótha v sledovaní novinárov prehovoril. Priznal, že sledoval investigatívneho novinára

    0
    Peter Tóth a Marian Kočner (Autor: TASR, Reprofoto: Youtube)

    „Zadanie na sledovanie Adama Valčeka som dostal od zadávateľa, ktorého meno nemôžem uviesť, pretože v súvisiacom prípade je v režime utajeného svedka,“ uviedol Kriak do zápisnice na polícii.

    Podľa denníka Sme, ktorý s informáciou vyšiel, bývalý siskár povedal aj iné zaujímavé podrobnosti, ktoré doteraz neboli zverejnené. Portál sa k výpovedi dostal cez trestné oznámenie Adama Valčeka z vyšetrovacieho spisu, čiže išlo o legálnu cestu. Trestné oznámenie podal na Mariana Kočnera ešte 1. júna pre zastrašovanie, keď mu podnikateľ dal najavo, že o ňom zisťuje osobné informácie.

    Kriak priznal, že Valčeka sledoval iba jeden deň od šiestej hodiny ráno do desiatej hodiny večer. Bolo to niektorý deň v auguste alebo v septembri minulého roka. Na novinára mal čakať na križovatke ulíc Cintorínska a Lazaretská. „V dopoludňajších hodinách Adam Valček budovu opustil v spoločnosti mladej ženy, stretol sa s neznámym asi 60-ročným mužom, ktorý na Lazaretskú ulicu prišiel dodávkovým vozidlom,“ vysvetlil s tým, že celú situáciu sledoval z neďalekej kaviarne.

    Poznámky

    V poznámkach, ktoré robil pre zadávateľa, si zaznamenával aktivity voči Valčekovi, ktoré podľa Kriaka boli absolútne bezobsažné. „Malo ísť o paparazzovanie, či menovaný neužíva drogy, alebo sa nepodieľal na úniku informácií bezpečnostného aparátu štátu,“ uviedol na otázku, prečo novinára sledoval.

    Bývalý siskár následne povedal, že Kočnera osobne nepozná a nikdy sa s ním nestretol, dokonca nevedel ani o tom, že sledovanie robí pre neho. „Všetky okolnosti, spôsob komunikácie, vyvolali veľmi presvedčivý dojem, že pracujem externe pre tajnú službu,“ dodal s tým, že so zadávateľom sa stretávali na rôznych miestach, pričom nie je z jeho výpovede zrejmé, či ide práve o Tótha. Toho polícia následne vypočula po výpovedi Kriaka, kde poprel, že by na objednávku sledoval novinárov, no priznal, že sa s Kriakom pozná. Nechcel však konkretizovať odkiaľ.

    Sledovanie novinárov

    Výpoveď Kriaka a vyšetrovanie novinárov tak nemá súvis s vraždou Jána Kuciaka z februára tohto roka. Sledovanie novinárov si u Tótha objednal podnikateľ Marian Kočner, ktorý v súčasnosti sedí vo väzení za ekonomickú trestnú činnosť. Tóthovi dal za úlohu sledovať piatich slovenských novinárov – Štefana Hríba, Adama Valčeka, Moniku Tódovú, Jána Kuciaka a Mareka Vagoviča. S informáciou na políciu mal prísť samotný Tóth, ktorý uviedol, že chce svedčiť vo veci vraždy.

    Na polícii mal povedať, že pre neho za peniaze približne rok sledoval novinárov, pričom dostával odmenu tisíc eur mesačne. Zo sledovania vyhotovoval fotografie, videá, prípadne analýzy. Tóth policajtom povedal, že sledovaných novinárov bolo viac, ale ďalšie mená neuviedol. Vyhlásil tiež, že o nich nezistil nič škandalózne. Kočner Tóthovi pri zadávaní mal ako dôvod uviesť, že chce voči nim pripraviť diskreditujúcu kampaň.

    Kto je Miroslav Kriak

    Miroslav Kriak sa do SIS dostal v roku 1993, keď bola založená a v tom čase ju viedol Vladimír Mitro. Následne sa vedenia ujal Ivan Lexa, pričom Kriak stále zostal v tajných službách napriek tomu, že ju Vladimír Mečiar počas svojej vlády zneužíval. Samotný Kriak mal tieto skutočnosti spomínať aj vo svojej výpovedi, v ktorej rozoberá svoju profesionálnu kariéru. Podľa jeho slov ho pri Lexovi nechali zámerne, aby získaval informácie o činnosti SIS pod jeho vedením. „Mal som naďalej pôsobiť medzi osobami, ktoré zavlečenie vykonali, správať sa ako oni a v skutočnosti pracovať pre paralelnú tajnú službu, ktorú v tom čase viedol už zosnulý Ladislav Pittner,“ vysvetlil. Práve Pittner ho následne zo služby prepustil, dôvodom bola jeho minulosť, keď pracoval ešte počas komunizmu v ŠtB.

    V roku 2012 po tom, ako Smer zostavil vládu, sa dostal do Kriminálneho úradu finančnej správy, odkiaľ sa následne presunul na oddelenie Finančného riaditeľstva SR. Odtiaľ ho v októbri tohto roka prepustili práve pre informácie, že sa mal podieľať na sledovaní novinárov. Jeho osoby sa zastával samotný Tóth. „Ak je to naozaj pravda, podarilo sa bulvárnym médiám, ako sú denníky SME, N a ďalšie, zničiť kariéru ďalšiemu človeku,“ uviedol v tom čase.

    - Reklama -