Údajnú ruskú agentku zadržiavanú v USA označila Moskva za politickú väzenkyňu

    0
    Vlajky USA a Ruska, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Ruská vláda namietala voči postupu amerických orgánov v prípade 29-ročnej Marije Butinovej už skôr, uvedené označenie však doteraz nepoužila. Hovorca rezortu diplomacie Arťom Kožin na štvrtkovom brífingu povedal, že “za jej zadržaním stoja výhradne motívy americkej domácej a zahraničnej politiky, a preto je politickou väzenkyňou”.

    Vláda Spojených štátov v minulosti často kritizovala Rusko za údajné zadržiavanie politických väzňov, pripomenula AP.

    Butinovú zadržali v Spojených štátoch 15. júla. Súd vo Washingtone nariadil minulý týždeň jej väzobné stíhanie bez možnosti prepustenia na kauciu. Obvinená je zo “sprisahania s cieľom vykonávať činnosť agentky Ruskej federácie v rámci Spojených štátov”, ako aj z rozvíjania vzťahov s americkými fyzickými osobami a infiltrovania organizácií s vplyvom v americkej politike s cieľom presadzovať záujmy Ruska.

    Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že od roku 2015 do začiatku roka 2017 Butinová plnila pokyny vysokopostaveného predstaviteľa v ruskej vláde, na ktorého sa vzťahujú sankcie. Na územie Spojených štátov vstúpila a zdržiavala sa tam na základe študentských víz.

    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval v sobotu svojho amerického rezortného partnera Mikea Pompea, aby zaistil prepustenie Butinovej. Postup amerických orgánov označil v telefonickom rozhovore za “neprijateľný”.

    - Reklama -