Učitelia sú nespokojní, Plavčan stále neponúka dosť. Dajú mu šancu na reparát?

    0
    Protest učiteľov sa niesol v znamení žltej farby. (Autor: pk)

    „Zostávame v štrajkovej pohotovosti. Stále dúfame, že sa problém podarí vyriešiť, ale to, čo navrhuje ministerstvo školstva, nám nestačí,“ cituje Aktuálne.sk Branislava Kočana z Iniciatívy slovenských učiteľov, ktorá protesty organizovala.

    Podľa návrhu, ktorý ministerstvo školstva s Petrom Plavčanom na čele predložilo, sa majú od nového školského roka zvýšiť platy pedagógov o šesť percent. Od januára 2018 by sa mali zvyšovať pravidelne každý rok pod podmienkou, že systém školstva sa podarí zreformovať. „To znamená, že ďalšie zvyšovanie platov nie je isté a bude závisieť od situácie. Problém nie je vyriešený a poukazujú na to nielen odborové organizácie, ale aj odborníci,“ vyhlásil Kočan.

    Iniciatíva slovenských učiteľov už s ministerstvom rokovala, k dohode však zatiaľ nedošlo. „Ak sa to však nepodarí vyriešiť, tak nevylučujeme, že na jeseň, keď sa bude rokovať o štátnom rozpočte na budúci rok, zorganizujeme ďalšie protesty,“ dodáva Kočan.

    Podobné stanovisko zastáva aj predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva na Slovensku Pavel Ondek. „S programovým vyhlásením vlády nie sme spokojní,“ vyhlásil a dodal, že stále prebiehajú rokovania. Ďalší postup odborov preto závisí od ich výsledku.  

    - Reklama -