Účasť SIS v kauze únosu Vietnamca? Šéf tajných prehovoril

    0
    Anton Šafárik (Autor: TASR)
    Poukázal na to, že SIS nebola Ministerstvom vnútra SR požiadaná o spoluprácu pri preverení informácií a organizácii pobytu vietnamskej delegácie na Slovensku v júli 2017, počas ktorého malo dôjsť k účasti slovenských orgánov a zneužitiu vládneho špeciálu pri únose Vietnamca. “Ak došlo k nejakému pochybeniu, tak to mohlo byť jedine na strane rezortu vnútra,” upozornil Grendel.

    Grendel: Saková by mala podať demisiu

    Informácie, ktoré odzneli na výbore, nepotvrdzujú podľa Grendela to, že by SIS niečo v prípade zatajila. „Musím konštatovať, že akonáhle SIS získala nejaké informácie v súvislosti s týmto únosom, ich postúpila povinným adresátom,” povedal. Šafárik podľa neho zodpovedal na všetky otázky členov výboru dostatočne.
     
    Grendel zopakoval, že po rokovaní piatkového výboru i štvrtkového (9.8.) brannobezpečnostného výboru parlamentu u neho zosilnelo podozrenie, že unesený Vietnamec sa dostal zo schengenského priestoru prostredníctvom slovenského vládneho špeciálu. “Nemecké, a ani iné zdroje totiž neuvádzajú žiadnu alternatívu ku slovenskej stope. To sme sa dozvedeli aj vo štvrtok, aj dnes na výbore,” zdôraznil. Zopakoval, že ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) by mala podať demisiu.

    Šéf SIS: Nemci sú precízni vyšetrovatelia

    Riaditeľ tajnej služby potvrdil, že SIS nebola rezortom vnútra požiadaná o súčinnosť pri návšteve slovenskej delegácie. “Spravodajskú činnosť si plní aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov,” pripomenul Šafárik. Poukázal tiež na to, že kým na Slovensku sa udalosti súvisiace s únosom odohrávali počas dvoch hodín, v Nemecku, odkiaľ bol Vietnamec unesený, sa dej celého príbehu odvíjal niekoľko dní, možno i týždňov, v Českej republike približne dva dni. “SIS-ka v tom čase nemala informácie o únose od iných spravodajských služieb, ani náznaky o zvýšenej činnosti vietnamských tajných služieb,” uviedol Šafárik. Osobne sa o záležitosti dozvedel “niekoľko dní po realizácii skutku”.
     
    Na otázku, či si myslí, že sa skutok stal tak, ako bol popísaný, povedal, že „jeho osobný názor sa nezhoduje s oficiálnym názorom riaditeľa SIS”. Vyzval vyčkať na definitívne závery vyšetrovania únosu. “Nemci sú precízni vyšetrovatelia, príde čas, kedy budeme presne informovaní o tom, ako to bolo,” zdôraznil.
     
    Vo štvrtok sa kauzou únosu Vietnamca zaoberal na mimoriadnej schôdzi aj brannobezpečnostný výbor parlamentu. Pred jeho členmi a ďalšími poslancami vystúpila ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD). Podľa nej je potrebné počkať na vyšetrenie celého prípadu.
     
    - Reklama -