USA zaútočili na Asada!

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta. Samotný Trump vyhlásil, že atak na sýrsku základňu bol nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA.

    Útok bol podľa Američanov nevyhnutný

    Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún. Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy sa v ostatných dňoch stupňovali varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.

    Prezident USA Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu v Sýrii a zároveň vyzval “všetky civilizované národy” sveta, aby sa pridali k americkým snahám o ukončenie krviprelievania v Sýrii. „(Spojené štáty) musia predchádzať a zabraňovať šíreniu a používaniu smrtiacich chemických zbraní,” povedal Trump novinárom krátko po tom, ako bola zverejnená informácia o americkom útoku. Stalo sa tak počas prebiehajúceho summitu Donalda Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý vo štvrtok podvečer odštartoval v Trumpovom letovisku na Floride.

    Sýria: USA chcú podporiť teroristov

    Sýrska štátna televízia informovala o útoku amerických rakiet na viacero vojenských cieľov na území Sýrie a označila ho za akt agresie. Nemenovaný vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril v sýrskej televízii, uviedol, že Američania spôsobili materiálne škody na leteckej základni v strednej Sýrii. Televízia tiež informovala o bližšie nekonkretizovaných “stratách”.

    Guvernér provincie Homs, v ktorej sa nachádza napadnutá základňa, vyhlásil, že americké údery majú podporiť “teroristov” bojujúcich proti vláde prezidenta Bašára Asada.

    Pentagon sa spojil s Ruskom

    Pentagón zdôraznil, že o americkom raketovom útoku na leteckú základňu sýrskych vládnych síl bolo vopred informované Rusko, ktoré je kľúčovým spojencom Damasku. Hovorca Pentagónu Jeff Davis tiež prízvukoval, že rakety nezasiahli tú časť základne, v ktorej sa mohli nachádzať príslušníci ruskej armády.

    Podľa Davisa sa Pentagón v priebehu štvrtka niekoľkokrát spojil s predstaviteľmi ruskej armády. Využil pritom komunikačný kanál, ktorý bol zriadený s cieľom predísť náhodnému stretu ruských a amerických síl v Sýrii v rámci boja proti Islamskému štátu. Taktiež uviedol, že strely boli nasmerované na tam nachádzajúce sa lietadlá, hangáre, sklady munície a zásobníky paliva, protilietadlové zbrane a radary. Existujú pritom náznaky, že vznikli veľké škody na lietadlách a ďalšom vybavení základne, informovala agentúra Reuters.

    Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson obhajoval atak na základňu s tým, že išlo o primeranú odvetu za tohtotýždňový chemický útok sýrskych vládnych síl v provincii Idlib. Obvinil pritom Rusko z toho, že nedokázalo zaistiť to, aby režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada odovzdal medzinárodnému spoločenstvu všetky chemické zbrane, ako sa to malo stať na základe dohody z roku 2013. Rusko vo štvrtok, ešte pred americkým útokom, na pôde OSN varovalo, že prípadný vojenský zásah USA v Sýrii bude mať negatívne dôsledky. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN pritom poukázal na vnútorný rozvrat, ktorý vznikol v dôsledku intervencií v Iraku a Líbyi.

    Skončilo sa obdobie beztrestnosti pre Asadov režim, tvrdí opozícia

    Sýrska opozícia privítala dnes americký raketový útok na základňu vládnych síl v Sýrii, ktorý nariadil prezident Donald Trump. Podľa opozície sa tým skončilo obdobie beztrestnosti pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada. „Táto americká reakcia je veľmi dôležitá a podľa nás by malo ísť len o začiatok,” uviedol Ahmad Rahmán, šéf tlačového oddelenia opozičnej Sýrskej národnej koalície (SNC).

    Predstaviteľom režimu v Damasku by sa podľa neho malo dávať odteraz jasne najavo, že ich skutky už viac nezostanú nepotrestané, ako tomu bolo za predchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý v Sýrii odmietol vojensky intervenovať.

    Podporu Trumpovmu útoku vyjadril aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podľa jeho názoru dal tak americký prezident jasne s dôrazne najavo, že “nebude tolerovať používanie a šírenie chemických zbraní”. Izraelská televízia uviedla, že o americkom útoku boli upovedomení spojenci USA vrátane Izraela.

     

     

    - Reklama -