USA vraj v Sýrii postavili tajnú leteckú základňu

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Letecká základňa, ktorú Američania vybudovali, má rozlohu 1,6 milióna štvorcových metrov a podľa niektorých bezpečnostných expertov predstavuje dôkaz, že sa Spojené štáty pripravujú na dlhodobú vojenskú prítomnosť v Sýrii.

    Základňa bola vybudovaná len niekoľko desiatok kilometrov na juh od sýrskeho pohraničného mesta Kobani, ktoré v súčasnosti ovládajú kurdské milície YPG. Objekt by mal byť na základe analýzy dostupných satelitných snímok schopný ubytovať stovky vojakov a je prispôsobený na obsluhu veľkých armádnych prepravných lietadiel, bojových lietadiel aj bombardérov.

    Nezobrazí ju ani Google

    Zaujímavé je, že americká armáda sa snažila zakryť informácie o stavbe základne pred širokou verejnosťou. Objavili sa aj názory, že nová základňa je jedným z najlepšie strážených tajomstiev americkej armády. Zábery z nej sa len krátko objavili v sýrskych reportážach americkej stanice CBS na konci júna, ale iba na niekoľko sekúnd. Na začiatku mesiaca natáčala základňu aj britská televízia BBC, ale iba zvonku a z väčšej vzdialenosti, píše hnonline.

    Základňu nenájdete ani na satelitných snímkach Google maps. Jej náznaky sa však dajú rozoznať v mobilnej verzii máp spoločnosti Google, ktorá má k dispozícii najaktuálnejšie snímky. Skutočný rozsah leteckej základne sa dá nájsť iba v databáze satelitných snímok Terra Server, kde sa dajú snímky zakúpiť.

    Americká armáda potvrdila existenciu základne len nepriamo. Aby sme zaručili operačnú bezpečnosť, medzinárodná koalícia nebude zverejňovať žiadne detaily v oblasti účelu základne pri meste Kobani,“ uviedli. Úlohou tejto základne je podporovať operácie koalície vedené proti Islamskému štátu,“ dodala hovorkyňa, ktorú oslovil nemecký server Bild, ktorý s informáciou o základni prišiel.

    Podľa nemeckého servera sa začala výstavba základne ešte za predošlého prezidenta USA Baracka Obamu v máji 2016.

    Čo základňa znamená?

    Podľa Kyla Ortona z britského think tanku Henry Jackson Society je účel základne zrejmý. Jej veľkosť a umiestnenie ma vedie k presvedčeniu, že bude hrať dlhodobú úlohu,“ uviedol pre Bild.

    Veľmi podobne sa na margo základne vyjadril aj bezpečnostný expert a bývalý vojak Michael Horowitz. Je to plán na dlhodobú prítomnosť tak, aby to umožnilo USA utvárať sýrsku budúcnosť,“ objasnil a dodal, že prítomnosť amerických stíhačiek môže naznačovať dokonca prípravu na možnú budúcu vojenskú operáciu USA v Sýrii.

    - Reklama -