USA vinia Rusov z útokov na niekoho, o kom ešte nedávno tvrdili, že neexistuje. O koho ide?

    0
    Ruská stíhačka v akcii. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Takzvanú umiernenú opozíciu v Sýrii ešte prednedávnom výdatne dotovali Spojené štáty spolu so spojencami zo Saudskej Arábie. Britské médiá si však všímajú inú zaujímavú skutočnosť, ktorou je zmena rétoriky USA. Washington totiž nedávno priznal, že na území Sýrie už neexistuje žiadna umiernená opozícia. Len pred dvoma týždňami jeden z bývalých vrchných veliteľov amerických vojsk v Iraku David Petraeus uviedol, že bojovníci takzvanej umiernenej opozície už dávno padli.

    V tomto smere potom podľa the Independent pôsobí prinajmenšom zvláštne tvrdenie USA, že ruské letecké útoky tento víkend zasiahli pozície takzvaných umiernených opozičných síl, bojujúcich proti jednotkám prezidenta Bašára Asada. Takže Spojené štát obvinili Rusko z toho, že vlastne bombarduje v Sýrii pozície opozičných síl, o ktorých Washington ešte prednedávnom tvrdil, že neexistujú.

    Independent pripomína, že ruské jednotky nie sú v Sýrii preto, aby porazili Islamský štát ,alebo nebodaj skončili 4 roky trvajúci konflikt, ktorý úplne rozvrátil krajinu. Moskva vyslala svoje letectvo z oveľa prozaickejšieho a praktickejšieho dôvodu. Jednoducho potrebuje brániť vojenské  základne, ktoré má na území svojho jediného strategického partnera v regióne, a tým Sýria nepochybne je. Aj preto nechávajú Rusi podľa britského denníka sýrske jednotky zomierať v pozemných bojoch. „V sýrskej vojne nie sú žiadni dobrí alebo zlí. Rusov nezaujíma, že zabíjajú nevinných o nič viac ako sýrsku armádu či NATO,“ píše the Independent.

    - Reklama -