USA uvalili sankcie na štyri spoločnosti prepravujúce venezuelskú ropu

    0
    Nicolas Maduro, prezident Venezuely (Foto: TASR/AP)

    Ide o spoločnosti Afranav Maritime, Adamant Maritime a Sanibel Shiptrade so sídlom na Marshallových ostrovoch a grécku spoločnosť Seacomber.

    „Nelegitímny Madurov režim si zaistil podporu lodných spoločností a s ich pomocou pokračuje vo využívaní venezuelských prírodných zdrojov vo svoj prospech,” povedal americký minister financií Steven Mnuchin.

    Podľa vyjadrenia amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea na Twitteri “tieto sankcie izolujú Madurov režim a predstavujú ďalší krok k získaniu slobody a prosperity pre obyvateľov Venezuely”.

    Majetok a podiely týchto spoločností, ktoré sa nachádzajú na území USA alebo sú pod kontrolou občanov Spojených štátov, budú zablokované a štátni príslušníci USA s týmito spoločnosťami nebudú môcť ďalej obchodovať.

    Venezuelská ekonomika je sužovaná zlým riadením, korupciou, americkými sankciami, ako aj masovým odchodom občanov do zahraničia z dôvodu nedostatku základných tovarov. Venezuelské ropné rezervy patria medzi najväčšie na svete, avšak nedostatok investícií a americké sankcie výrazne prispeli k poklesu vývozu tejto suroviny.

    - Reklama -