USA ukázali Putinovi varovný prst kvôli Ukrajine. Do Rumunska vyslali stíhačky

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Informovala o tom agentúra AP. Podľa nej bolo vyslanie stíhačiek ukážkou sily, ktorá má odstrašiť Rusko od zásahu na Ukrajine. USA vo vyhlásení uviedli, že stíhačky majú sofistikované snímače umožňujúce pilotovi sledovať, identifikovať a zlikvidovať hrozby vo vzduchu ešte skôr, ako by ich mohol nepriateľ spozorovať.

    Stíhačky majú aj výraznú schopnosť útočiť na pozemné ciele. Rumunsko s 19 miliónmi obyvateľov je členom NATO od roku 2004. Veľvyslanec USA v Bukurešti Hans G. Klemm povedal, že Spojené štáty a Rumunsko sa snažia zlepšiť “obranu Európy, obranu Severoatlantickej aliancie, zlepšiť bezpečnosť juhovýchodnej Európy… v reakcii na agresiu Ruska, ktoré za posledné dva, tri roky spôsobilo v tejto časti sveta veľkú nestabilitu”. 

    Stíhačky, ktoré prileteli do Rumunska z Británie, opustia krajinu ešte v priebehu dnešného dňa. Sú súčasťou operácie Atlantické odhodlanie (Atlantic Resolve), ktorú spustili Spojené štáty v Európe ako príspevok ku kolektívnej bezpečnosti a regionálnej stabilite v členských krajinách NATO. Ruskom podporovaní separatisti bojujú od apríla 2014 proti vládnym vojakom na východe Ukrajiny a tento konflikt si už vyžiadal najmenej 9100 mŕtvych. 

    - Reklama -