USA sú pripravené zverejniť tajné stránky z vyšetrovania útokov z 11. septembra. Budeme prepisovať históriu?

    0
    Dvojičky, symbol Manhattanu, zničil teroristický útok z 11. septembra 2001. (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Inkriminované dokumenty, držané v bezpečnostnej miestnosti pod Kapitolom, obsahujú informácie zo spoločného vyšetrovania Kongresu týkajúceho sa “špecifických zdrojov zahraničnej podpory pre niekoľkých únoscov z 11. septembra 2001 v čase, keď boli na území Spojených štátov”, informovala v noci nadnes agentúra AP.

    Dané stránky vyňali z 838-stranovej správy na príkaz bývalého prezidenta USA Georgea W. Busha, podľa ktorého by sa ich zverejnením mohli prezradiť zdroje a metódy tajných služieb. Predpokladá sa však, že jedným z dôvodov tohto opatrenia bola aj ochrana vzájomných diplomatických vzťahov USA a Saudskej Arábie.

    Kongresové vyšetrovanie ani následné vyšetrovanie špeciálnej komisie nezistilo žiadny dôkaz, že by saudskoarabská vláda alebo vysokopostavení činitelia z Rijádu vedome podporovali vykonávateľov týchto rozsiahlych koordinovaných útokov, ktoré si vyžiadali takmer 3000 obetí na životoch.

    Pätnásti z 19 únoscov lietadiel boli občanmi Saudskej Arábie. Tamojšia vláda tvrdí, že je “krivo a morbídne obviňovaná zo spolupáchateľstva týchto útokov”. Naopak vyhlasuje, že bojuje proti extrémistom a vyvíja úsilie o zastavenie tokov ich financovania. Rijád v tejto súvislosti vyhlásil, že odtajnenie daných dokumentov privíta.

    - Reklama -