USA si zoberú časť utečencov, ktorí zaplavili Európu. Je už známe číslo, koľko ich bude

    0

    Washington chce „odľahčiť“ Európu od náporu utečencov, ktorí sa denne snažia predrať cez hranice starého kontinentu. Informuje o tom česká spravodajská televízia ČT24. Deň čo deň sa na území Európy objavia tisíce nových utečencov. Americký minister zahraničia Kerry potvrdil, že Washington je pripravený prijať najmenej o 5-tisíc utečencov viac. Američania by teda mali prijať 70-tisíc až 75-tisíc ľudí.

    Američania chcú prijať najmä Sýrčanov

    „Starostlivo posudzujeme počty, ktoré dokážeme zvládnuť, s prihliadnutím na krízu v Sýrii a v Európe. Práve to preverujeme,“ uviedol americký šéf diplomacie počas schôdze v Kongrese USA. Stanovená kvóta sa podľa informácií agentúry AP ešte môže zvýšiť. Spojené štáty už otvorili svoju náruč utečencom z Barmy, Iraku a Somálska. Teraz sú pre nich prioritní Sýrčania a v budúcom roku plánujú prijať vyšší počet prisťahovalcov aj z afrických štátov.

    USA sa do vojny v Sýrii nechcú miešať

    „Spojené štáty americké po páde Saigonu v roku 1975 prijali viac ako milión utečencov z Vietnamu, Kambodže a Laosu. V poslednom čase prišli do USA aj veľké počty kosovských Albáncov a Iračanov,“ uviedla televízia ČT24. Podľa informácií agentúry AP vraj Američania za krízu na Blízkom východe, na rozdiel od vietnamskej vojny, necítia zodpovednosť. Mnoho obyvateľov USA sa údajne bude zdráhať prijať veľký počet ľudí zo Sýrie, ktorí utekajú pred vojnou, lebo USA sa do tejto vojny nechceli miešať.


     

    - Reklama -