USA sa postarajú o to, aby Čína nemohla urobiť blokádu Juhočínskeho mora, vyhlásil Pompeo

    0
    Mike Pompeo (Autor: TASR)

    Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok počas návštevy Filipín vyhlásil, že USA sú odhodlané zabrániť Číne v ohrozovaní námornej dopravy v Juhočínskom mori, a to aj za pomoci ozbrojenej sily. Informovala o tom agentúra AP. 

    Pompeo uistil predstaviteľov Filipín o tom, že Spojené štáty prídu Manile na pomoc v prípade, že sa filipínske ozbrojené sily stanú v oblasti Juhočínskeho mora obeťou vojenskej agresie. Šéf americkej diplomacie reagoval svojím vyhlásením na obavy Filipín, týkajúce sa vágnej formulácie vzájomnej obrannej dohody z roku 1951. 

    Na Pompeovo vyhlásenie reagoval aj jeho filipínsky náprotivok Teodoro Locsin mladší, ktorý uviedol, že jeho krajina sa cíti bezpečnejšie s vedomím toho, že USA im “kryjú chrbát”. Americký minister zahraničných vecí taktiež uviedol, že počas návštevy upozornil aj na problematiku ľudských práv, ktorá predstavuje v kontexte tvrdej protidrogovej politiky filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho citlivú tému.

    Čína si robí nárok na 90 percent rozlohy Juhočínskeho mora, ktoré je potenciálnym ložiskom bohatých zásob energetických surovín. Časti tohto územia si však nárokujú aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.

    - Reklama -