USA majú obavy, že Rusko mohlo v Dúme manipulovať s dôkazmi o údajnom chemickom útoku

    0
    Ilustračná fotografia: Biely dom (Autor: TASR)

    “Máme informácie, že Rusi zrejme navštívili miesto útoku. Obávame sa, že tam mohli manipulovať s dôkazmi tak, aby zmarili snahu misie OPCW o efektívne vyšetrenie udalosti,” uviedol Ward v Haagu, kde sa koná mimoriadne zasadnutie výkonnej rady OPCW. 

    Schôdzka sa koná za zavretými dverami a jej predmetom je práve predpokladaný chemický útok, ktorý sa v sýrskom meste Dúmá údajne odohral 7. apríla. Ľudskoprávne organizácie a Západ z neho obvinili sýrske vedenie a jeho spojencov – Rusko a Irán, ktoré to však odmietli. Dôsledkom tejto situácie bol počas víkendu spoločný raketový útok Británie, Francúzska a USA na ciele v Sýrii. 

    Wardovo vyhlásenie sa objavilo krátko po tom, ako Rusko deklarovalo, že do práce vyšetrovacej misie OPCW nebude nijako zasahovať. Ponúklo tiež svoju pomoc pri preprave jej členov z Damasku do mesta Dúmá a zaistení bezpečnosti príslušníkmi ruskej vojenskej polície pôsobiacej v oblasti.

    Rusko súčasne v pondelok opäť odsúdilo raketový útok trojkoalície na čele s USA, pričom deklarovalo, že mala za cieľ naštrbiť dôveryhodnosť vyšetrovacej misie OPCW.

    Spomínaná misia OPCW, ktorá má za úlohu preveriť pravdivosť správ o chemickom útoku, by sa mala do mesta Dúmá presunúť v pondelok, informovali sýrske médiá. 

    OPCW má 192 členských štátov. Vo výkonnej rade je zastúpených 41 spomedzi nich. Dnešné mimoriadne zasadnutie zvolal jeho predsedajúci, bangladéšsky diplomat Muhammad Bilál s cieľom “diskutovať o údajnom použití chemických zbraní v Sýrii”.

    - Reklama -