USA chceli Radu OSN pre ľudské práva zmeniť na poslušný nástroj na presadzovanie záujmov a trestanie neposlušných krajín, zaznelo z Ruska

    0
    Vlajky USA a Ruska, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Vystúpenie USA z Rady OSN pre ľudské práva oznámila v utorok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a vyhlásila, že Rada “nie je hodná svojho mena”. Zároveň obvinila tento medzinárodný orgán z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a “chronickej zaujatosti voči Izraelu”.

    Ruskí diplomati podľa agentúry TASS vo svojej reakcii uviedli, že Rada OSN pre ľudské práva je kľúčovým medzinárodným fórom pre spoluprácu v oblasti podpory a ochrany ľudských práv a jej poslaním – podobne ako aj celého systému OSN – je slúžiť všetkým členským štátom, nielen jednej krajine či jednému zoskupeniu. “Žiaľ, naši kolegovia z Washingtonu to nechápu alebo neakceptujú,” uvádza sa vo vyhlásení. 

    Pripomenuli, že reakcia medzinárodného spoločenstva na pokusy Spojených štátov o reformu OSN “zjavne ukázali, že (USA) sú v tejto veci osamotené”.

    Ruská misia v OSN vo svojom vyhlásení uviedla predpoklad, že USA chceli “zmeniť Radu (OSN pre ľudské práva) na poslušný nástroj na presadzovanie svojich záujmov a trestanie neposlušných krajín”. 

    Na základe tohto konštatovania ruskí diplomati považujú za cynické, že Spojené štáty sa snažia obviniť prakticky celý svet – vrátane svojich tradičných spojencov – zo spolitizovania práce Rady OSN pre ľudské práva.

    Ruská misia vo svojom vyhlásení priznáva, že v práci Rady OSN pre ľudské práva sa môžu vyskytovať nedostatky, ale “v uplynulom období preukázala svoju životaschopnosť”.

    Ukončenie členstva Spojených štátov v Rade OSN pre ľudské práva oznámil v utorok americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo a veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová. Toto rozhodnutie vyvolalo kritiku mnohých krajín i medzinárodných organizácií. Izrael ho, naopak, privítal.

    Členstvo USA v tomto orgáne OSN sa končí k 31. decembru 2019. 

    - Reklama -