USA by mali urýchlene vystúpiť z OSN, aby nemuseli konať nad rámec svojich národných záujmov, radí bývalá prezidentská kandidátka

    0
    Sarah Palinová a Donald J. Trump (Autor: TASR)

    Republikánka Sarah Palinová, ktorá v kampani podporila Trumpa, v rozhovore pre Breitbart uviedla, že návrat k národnej suverenite, ako ho predviedli Briti pri hlasovaní o brexite, je predzvesťou toho, že aj Spojené štáty by sa mali podľa nej pokúsiť o vystúpenie z OSN. Dôvodom má byť nedávne hlasovanie proti Izraelu.

    „Myslím si, že mnohí z nás volajú po tom, aby sa Amerika vzchopila a zvážila, čo to vlastne sponzorujeme a podporujeme prostredníctvom OSN a ako to všetko funguje proti našim národným záujmom,“ tvrdí bývalá aljašská guvernérka.

    Brexit je podľa Palinovej príkladom toho, že je možné opustiť akékoľvek spoločenstvo, aj keď sú v ňom štáty viazané medzinárodnými zmluvami. „Je to povzbudivá doba, keď nielen my, ale aj tí za veľkou mlákou si uvedomujú, že je tu v stávke ich národná suverenita a bezpečnosť naviazaná na záujmy, ktoré v skutočnosti neslúžia našej agende,“ zdôvodnila svoj postoj Palinová.

    Americké záujmy musia byť podľa bývalej kandidátky na prezidentku USA prvoradé aj v tomto prípade. „Keď Británia urobila svoj krok, bol to len ďalší dôvod, aby sme znovu vyzvali na to, aby USA vypadli z OSN a aby OSN vypadla z USA. Poďme ďalej a dajme Amerike prednosť, aby sme mohli najprv zamiesť pred vlastným prahom, skôr než začneme ostatným národom diktovať, ako si majú upratať pred tým svojím,“ uviedla republikánka v rozhovore.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -