USA ako svetový líder neuspeli. Svet sa vrátil do roku 1990, píše sociológ

    0
    Barack Obama, americký prezident (Autor: SITA)

    Spojené štáty zvíťazili v studenej vojne a v deväťdesiatych rokoch dominovali svetu. Zlom však nastal v roku 2001 po teroristickom útoku na New York. Rozhorčenie Američanov sa podľa sociológa dalo pochopiť, pretože mohlo ísť v podstate o nový Pearl Harbor. Čo sa však úplne pochopiť nedá, je neadekvátna reakcia Washingtonu. Američania vedeli, ako pár rokov predtým dopadli v Afganistane Rusi, a predsa urobili rovnaké chyby, navyše nielen v Afganistane, ale neskôr aj v Iraku či Líbyi.

    „Američania, presvedčení o svojej sile a z nej plynúcej vedúcej úlohy vo svete, sa stále snažia angažovať vo všetkých vážnejších konfliktoch. V podmienkach rýchlej konsolidácie ekonomických a vojenských schopností a stále užšej spolupráce novo nastupujúcich mocností, predovšetkým Ruska, Číny, ale aj Indie a Brazílie, už však nemajú silu do nich rozhodujúcim spôsobom zasiahnuť,“ upozorňuje odborník.

    Svet pritom čakal od USA niečo iné. Prezident Barack Obama dokonca dostal Nobelovu cenu mieru, ale jeho pokus reštartovať vzťahy s Ruskom zlyhal. Aj napriek nemalým výdavkom na obranu nedokážu Američania odstrašiť od vlastných vojenských aktivít Rusko ani Čínu, takže je otázka, či ide o úspešnú stratégiu. Američania dnes majú asi 1,4 milióna vojakov v službe a milión príslušníkov v zálohe. Čína má oproti tomu 2,3 milióna vojakov a rovnaký počet síl v zálohe. Pomerne veľkými ľudskými zdrojmi disponuje aj Ruská federácia. Okrem toho, obe lokálne mocnosti zvyšujú výdavky na armádu, zatiaľ čo Američania majú dnes tendenciu ísť skôr opačným smerom.

    V súčasnosti má teda Washington vlastne dve možnosti. Buď sa pokúsi vrátiť na výslnie, ale to rozhodne nebude zadarmo, alebo prijme fakt, že USA síce vo svete vojensky dominujú, ale musia vziať do úvahy aj ďalšie silnejúce armády.

    - Reklama -