USA a Poľsko chcú zorganizovať medzinárodné stretnutie o Blízkom východe

    0
    Zľava americký šéf rezortu zahraničia Mike Pompeo a jeho bahrajnský náprotivok Chálid bin Šejk Ahmed al-Chalífa počas privítania po prílete šéfa diplomacie USA na letisku v Manáme 11. januára 2019. (Autor: TASR)

    Šéf americkej diplomacie sa vyjadril počas svojej cesty po krajinách Blízkeho východu. To sa koná po prekvapivom Trumpovom oznámení z polovice decembra, v ktorom avizoval úplné stiahnutie amerických vojakov zo Sýrie. Rozhodnutie prezidenta USA vyvolalo obavy spojencov Washingtonu z prípadného nárastu vplyvu Iránu v tomto nepokojnom regióne.

    Spojené štáty a Poľsko v spoločnom vyhlásení uviedli, že na stretnutie, ktoré sa uskutoční 13.-14. februára vo Varšave, budú pozvaní ministri z celého sveta. “Spojíme desiatky krajín z celého sveta,” povedal Pompeo pre televíziu Fox News. Spresnil, že februárové stretnutie bude zamerané na stabilitu Blízkeho východu, ako aj na mier, slobodu a bezpečnosť v tomto regióne a zároveň na jednu dôležitú vec – a to zabezpečiť, že “Irán nebude mať destabilizujúci vplyv”.

    V spoločnom vyhlásení oboch krajín sa však Teherán vyslovene nespomína, všíma si AFP. Píše sa v ňom, že stretnutie vo Varšave bude zamerané na “vytvorenie pokojnejšieho a stabilnejšieho Blízkeho východu”. Hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že Poľsko, podobne ako ďalšie európske krajiny, podporuje medzinárodnú dohodu o jadrovom programe Teheránu z roku 2015, od ktorej Trump vlani v máji odstúpil. “Stretnutie vo Varšave vysiela dôležitý signál, že krajiny s rozličnými názormi na jadrovú dohodu sa môžu napriek tomu spojiť, aby riešili ďalšie dôležité problémy v zmienenom regióne,” dodal hovorca.

    - Reklama -