USA: V New Hampshire sa začali primárky

    0
    Vlajka USA (Autor: SITA)

    V tábore republikánov sa očakáva súboj medzi favorizovaným realitným magnátom Donaldom Trumpom a senátorom Tedom Cruzom, ktorý minulý týždeň vyhral hlasovanie na volebnom zhromaždení (caucus) v štáte Iowa. U demokratov sa bude rozhodovať medzi Berniem Sandersom a Hillary Clintonovou, ktorá vyšla ako víťazka z caucusu“ demokratov v Iowe.

    Podľa nového volebného zákona v štáte New Hampshire sa volebné miestnosti v obciach, kde žije menej ako sto ľudí, mohli otvoriť dnes hneď po polnoci (06.00 h SEČ) a zavrieť, keď odhlasuje posledný volič. Tak tomu bolo aj v obci Dixville Notch, kde štyria demokrati podporili Sandersovu kandidatúru, zatiaľ čo dvaja republikáni hlasovali za Trumpa a traja za guvernéra štátu Ohio Johna Kasicha.

    Ostatné volebné miestnosti v štáte New Hampshire budú otvorené od 11.00 h do 19.00 h miestneho času (od 17.00 h SEČ do stredy 01.00 h SEČ). Prvé volebné výsledky sa očakávajú v stredu okolo 02.00 h SEČ.

    Analytici očakávajú v New Hampshire pomerne vysokú účasť na voľbách, čo však môže skomplikovať nepriaznivé počasie, upozornila britská spravodajská spoločnosť BBC, podľa ktorej dnes v štáte husto sneží, fúka silný vietor a mrzne. BBC tiež upozornila, že New Hampshire je síce so svojím 1,3 milióna obyvateľov malým štátom americkej Únie, ale v straníckom hlasovaní má veľký význam, keďže spolu s voličmi štátu Iowa tamojší obyvatelia vyberajú možných kandidátov prezidentských volieb ako prví. Hlasovanie v týchto štátoch teda odzrkadľuje reálne nálady voličov lepšie ako prieskumy verejnej mienky.

    Po skončení primárok v jednotlivých amerických štátoch sa v júli uskutočnia tzv. stranícke konventy, na ktorých stranícki delegáti na základe výsledkov volieb v jednotlivých štátoch zvolia a potvrdia prezidentského kandidáta tej-ktorej strany. Víťaz každej zo strán sa potom v novembri bude uchádzať vo voľbách o úrad prezidenta USA. Rozhodovať vo voľbách bude zbor voliteľov, ktorých zvolia občania.

    - Reklama -