USA: Rímskokatolícka cirkev čelí nárastu hlásení o sexuálnom zneužívaní detí

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: TASR)

    Podľa výročnej správy príslušného sekretariátu americkej biskupskej konferencie, ktorá bola zverejnená v piatok, sa tento počet viac než zdvojnásobil, zatiaľ čo výdavky na odškodnenie obetí, právne zastupovanie a ochranu detí presiahli sumu 300 miliónov dolárov (269 miliónov eur), informovala tlačová agentúra AP.

    V správe Sekretariátu pre ochranu detí a mládeže sa uvádza, že v období od 1. júla 2017 do 30. júna 2018 sa prihlásilo celkove 1385 dospelých osôb, a to s informáciami o 1455 prípadoch údajného zneužívania.

    Počas predchádzajúcich 12 mesiacov bolo nahlásených 693 prípadov. Spomínané výdavky stúpli medziročne o 14 percent a oproti fiškálnemu roku 2014 boli dokonca dvojnásobné.

    Pápež František zbavil vo februári kňazstva bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka v súvislosti s obvineniami, že pred 50 rokmi sexuálne zneužíval tínedžera.

    Ide o prvého kardinála vylúčeného z kléru za sexuálne zneužívanie. McCarrick bol jedným z najvplyvnejších osobností americkej katolíckej cirkvi.

    Obvinenia zo sexuálneho zneužívania prenikli na verejnosť minulý rok a vyvolali veľký škandál.

    - Reklama -