U utečencov sme našli aj drogy. Šokuje policajt pri opise svojej práce na slovinskej hranici

    0
    Utečenci na gréckom pobreží (Autor: SITA)

    Veliteľ dvadsaťčlennej jednotky David Předota sa pre Aktuálně.cz vyjadril, že pocit beznádeje, ktorý občas zažíva, pramení napríklad aj zo situácie, keď si prezerá mobilné telefóny utečencov a vidí v nich videá z popráv. „Takí imigranti okamžite skončia v rukách slovinských kolegov. V tú chvíľu strácam kontakt s tým, čo sa bude diať ďalej,“ hovorí Předota.

    Ako vyzerá jeho denná práca? „Keď príde utečenec, musí si dať dole bundu, čiapku. My ho prezrieme, či nemá niečo napríklad za golierom, v rukávoch, v košeli, vreckách nohavíc… Obzeráme aj topánky, lebo sme zistili, že sa v podrážkach niekedy prevážajú drogy. Takže sa musia vyzuť, my topánky prezrieme, a keď je to nutné, tak ich rozpolíme (nové dostanú od charity – pozn. red.),“ opisuje svoju pracovnú činnosť český policajt. Pokračuje, že rovnako to funguje aj u žien. Tie, samozrejme, prezerajú policajtky.

    Policajt hovorí, že spočiatku prezerali len dospelé osoby, čo sa ukázalo ako chyba. Utečenci to rýchlo zistili a „všetky zbrane – nože, žiletky, zapaľovače, preto dávali im“. Do kapucien búnd im napríklad zašívali pasy.

    Ako ďalej Předota hovorí, keďže vedeli, že budú s utečencami v priamom kontakte, patrične sa aj s kolegami vybavili. „Berieme si napríklad chirurgické rukavice a cez ne ešte jedny, ktoré odolajú prerezaniu. V záujme bezpečnosti som kolegom tiež nariadil, že musia zložiť odznaky, hodnosti a čísla. Musia používať rúška a kukly tak, aby im nebolo vidieť do tváre. Nechcem hovoriť, že to je niečo hrozné, ale bezpečnosť je na prvom mieste, lebo nám sem prichádza veľké množstvo utečencov, o ktorých nič nevieme,“ skonštatoval.

    - Reklama -