Týranie, mučenie, guľka do hlavy. Na povrch vyplávali identity Asadovej údajnej krutovlády

    0
    Sýrsky prezident Bašár Asad (Autor: SITA)

    Pokojný, vyrovnaný, vystupovanie britského lekára. Aj takto počas nedávneho rozhovoru pre ČT Bašára Asada opísal český reportér. Dojem môže klamať. Hlavne po informáciách, ktoré priniesla „neziskovka“ Human Rights Watch sa Asad a jeho režim ukázali opäť v nelichotivom svetle.

    Nezisková organizácia priniesla nové identity ľudí, ktorí sa stali obeťou diktátorovho režimu počas štyroch rokov jeho vlády. Počas nej mal údajne uväzniť až 120-tisíc ľudí, z toho tisíce zomreli. Prvé snímky obetí boli uverejnené na internete začiatkom roka 2014 a vyšplhali sa na číslo 9-tisíc mien. Obete podstúpili mučenie a nakoniec boli popravení. O celej situácii „neziskovka“ podrobne informuje na webe v desiatkach strán dlhom dokumente. Zverstvá režimu sú zdokumentované na približne 28-tisícoch fotografií, ktoré zhotovil fotograf prezývaný Caesar.

    Asadov režim mal za štyri roky uväzniť približne 120-tisíc ľudí. Zdroj: youtube.com

    Diktátorova vláda mala počas štyroch rokov využívať päť väzenských táborov, Caesarove fotky skúmali forenzní patológovia a prichádzali tak na možné „diagnózy“ úmrtí obetí. Patrili medzi ne vyhladovanie, infekcie a dokonca v jednom prípade aj guľka do hlavy. Fotografovi sa podarilo anonymne nafotiť obete a snímky poslať vyšetrovateľom, ktorí sa prípadmi zaoberajú. Asad pred médiami naďalej popiera všetky obvinenie.

    Tváre na fotografiách

    Najmladšou obeťou sa stal 14-ročný  Ahmad al-Musalmani, u ktorého pri prehliadke údajne našli antiasadovskú pesničku.,,Bol to šok. Vidieť, že sa ocitol medzi obeťami, bolo šokujúce. Hľadal som ho 950 dní. Počítal som každý deň. Keď umierala jeho matka, povedala mi: Dávam ti ho pod ochranu. Ale akú ochranu som mu poskytol?” hovorí chlapcov strýko.

    Rehab al-Allawi  študovala na univerzite v Damašku a mala ešte len 25 rokov a celý život pred sebou. Jej „previnením“ proti systému bolo stretávanie sa s aktivistickou firmou. Rehab bola tiež jednou z obetí na fotografiách.

     

    - Reklama -