Tyran, ale náš tyran. Západ na strane Saudskej Arábie proti Iránu

    0

    Britský portál The Independent písal o zhoršujúcich sa vzťahoch medzi Saudskou Arábiou a Iránom po tom, čo bol saudskými úradmi popravený šiitský kazateľ Nimr al-Nimr. Informuje o tom server prvnizpravy.cz.

    Britské noviny uviedli, že Saudská Arábia je mnoho rokov spojencom Západu a platia jej obrovské peniaze za západné zbrane. Západ si preto zakrýval oči pred porušovaním ľudských práv a prenasledovaním opozície v Saudskej Arábii a tiež nevidí dôvod, prečo by nemal nakupovať saudskú ropu. Denník tiež pripomína, že Saudská Arábia má v moslimskom svete zvláštne postavenie, pretože na jej území sú svätyne Mekka a Medina.

    Celý článok TU

    „Z trpkej skúsenosti z Iraku a Líbye vieme, že pád tyranov na Strednom východe nevedie k demokracii, ale k chaosu,“ tvrdí The Independent. „Saudská Arábia je dôležitým spojencom Veľkej Británie a je dôveryhodnejšia než Irán,“ píše ďalší britský denník The Times.

    V súčasnosti je v moci kráľa Salmana obmedziť a zmierniť náboženské napätie medzi šiitmi a sunnitmi v krajine. Revolúcia v Saudskej Arábii by mohla viesť k vyšším cenám ropy a destabilizovať celý región. A v našom najlepšom záujme a v záujme kráľa Salmana je nájsť voči tomu alternatívu, uzavreli The Times.

    - Reklama -