Tých teórií o vražde Kuciaka je dosť, že? Šéfredaktor aj matka zavraždenej vyvracajú konšpirácie

    0
    Policajti a kriminalisti v obci Veľká Mača pri Galante (Autor: TASR)

    Včera prišiel publicista a bezpečnostný analytik Radovan Bránik s teóriou, že za vraždou investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej nemusí byť jeho posledný článok o talianskej mafii.

    „Som hlboko presvedčený, že medzi kauzou talianskej mafie a Kuciakovou smrťou neexistuje prepojenie. Okrem iného preto, že je tam niekoľko logických medzier. Predstava, že kvôli tejto veci si niekto objedná drahú a logicky náročnú vraždu novinára a zároveň ako bonus dopustí smrť svedka, je úplne scestná a nedáva žiadny zmysel,“ myslí si publicista.

    Bránik zároveň prichádza s verziou o mafii s väzbami na jeden z kľúčových súdov na Slovensku. „Ide o manipuláciu s prideľovaním spisov na jednom z kľúčových súdov. Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatky rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte,“ dodal Bránik. Viac sme o tom písali TU.

    Dokonca aj policajný prezident Tibor Gašpar priznal, že nová stopa smeruje na najvyšší súd. „Ak sa mám vyjadriť k tomu, či sa začíname zaoberať podozreniami na najvyššom súde, o čom boli v médiách informácie, tak áno, potvrdím, že bolo podané trestné oznámenie zo strany pána novinára v tejto veci, že by to súvis mohlo mať. Vykonávajú sa vyšetrovacie úkony v tomto smere,“ uviedol Gašpar. Viac TU.

    Šéfredaktor Aktualít nevedel o justičnej stope

    Šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy však odmieta, že by niečo vedel o justičnej stope v prípade vraždy Kuciaka. Povedal to v relácii Fair Play.

    „Netuším o tom vôbec nič. Viem iba to, čo bolo napísané. Objavil sa rozhovor s Bránikom, kde bolo spomenuté, že ja viem niečo viac o tomto prípade, ale nemám o tom žiadne informácie. Taktiež nemám ani informácie, že by o tejto justičnej stope vedel Jano Kuciak,“ povedal Bárdy.

    Bárdy vystupuje ako sprostredkovateľ medzi redakciou, vydavateľom a políciou, a teda má viac informácií ako tie, ktoré sa dostávajú na verejnosť. „Stopa smerujúca na súdy však medzi tými informáciami nebola. Nevie o tom nič ani Marek Vagovič,“ dodal.

    „Pokiaľ Ján na tom pracoval pre nás a mal by to v takom štádiu rozpracovania, ako tvrdí Bránik, tak je veľmi pravdepodobné, že by sme o tom niečo vedeli,“ uzavrel šéfredaktor portálu s tým, že Kuciak bol jeden z najlepších investigatívnych žurnalistov na Slovensku.

    Žitný: Nebol tam žiadny profesionálny vrah

    Bezpečnostný analytik Milan Žitný hovorí, že sa pri posudzovaní možných teórií vraždy Jána Kuciaka drží zverejnených faktov z miesta činu. „Na mieste činu boli tri šálky, čo znamená, že sa s páchateľom poznali a že ho dobrovoľne vpustili dnu. Dievča bolo zblízka strelené do tváre. Nepoznám profesionálneho vraha, ktorý takýmto spôsobom likviduje ľudí. Takýto beštiálny prípad nepoznám. Chlapec bol dvakrát strelený do hrude, keď vychádzal z garáže, po tom, čo dobíjal batériu. Žiadna rana istoty. Rozsypané nepoužité náboje a vystrelené nábojnice navyše znamenajú, že tam žiadny profesionálny najatý vrah nebol,“ povedal pre Parlamentné listy Žitný.

    „Strelenie do tváre ukazuje na silný emočný afekt – nenávisť, žiarlivosť, pomsta. Toto je môj výklad na základe faktov z miesta činu, ktoré sú k dispozícii. Podľa vyjadrení šéfredaktora portálu Petra Bárdyho Kuciak nepracoval v teréne, ale len pri počítači a s otvorenými zdrojmi. Takže len skladal bežne dostupné dáta z internetu,“ dodáva analytik.

    Podľa Žitného netreba zabúdať, že informácie o talianskej mafii pôsobiacej na východe Slovenska a jej prepojenie s Máriou Troškovou a Viliamom Jasaňom už boli dávno známe. „Tieto informácie dostali všetky médiá pred voľbami v roku 2016. Kuciak teda neprichádzal s ničím, čo by bolo niečo nové. Navyše na redaktorku z Plus 7 dní, ktorá pôvodný článok o Vadalovi napísala, podal trestné oznámenie. Nezabil ju, ale podal trestné oznámenie,“ podčiarkol Žitný.

    Tvrdenia Radovana Bránika nie sú podľa Žitného podložené dôkazmi. „Bránik neposkytol žiadne dôkazy, tým pádom sa tým ani nezaoberám. Je to čistá omáčka. Nemôžem sa vyjadrovať k niečomu, čo si niekto myslí alebo má niečo k tomu a nedá to von. Ja pracujem s faktmi,“ uzavrel bezpečnostný analytik.

    Mama Martiny odmieta teóriu o troch šálkach

    Žitného teóriu o troch šálkach a o tom, že by páchateľov Kuciak so snúbenicou poznali, vyvracia Zlatica Kušnírová, mama zastrelenej Martiny.

    Podľa jej názoru by si do domu nikoho cudzieho nepozvali. „Ja keď som komunikovala s neznámym človekom, Martina ma zahriakla, načo sa s ním rozprávam. Preto určite viem, že nikoho cudzieho si len tak do domu dobrovoľne nevpustili,“ povedala pre denník Plus JEDEN DEŇ Zlatica Kušnírová.

    Tri šálky na stole majú podľa nej logické vysvetlenie. „Keď ho priviezla domov, urobili si kávu a ona predtým pila čaj, lebo tak to mali vo zvyku. Pravdepodobne ešte chceli na niečom pracovať. Žiadnu návštevu nemali,“ uviedla Martinina mama.

    Smrť v stredu

    „V stredu podvečer medzi piatou a šiestou im priniesol sused nabíjačku na batériu do auta, ktoré mali odstavené v Galante. Sused vravel, že Martina bola vysmiata a v dobrej nálade. Janko mal prísť domov o siedmej, mala ísť po neho na svojom služobnom aute. Za desať osem s ňou ešte naposledy komunikovala Jankova sestra. O štvrť na deväť som jej volala ja. Asi po desiatich minútach znova. Nedvíhala. O trištvrte na deväť som volala Jankovi. Nedvíhal. Zvyčajne, keď nedvihli v tú minútu, o chvíľu nato volali späť. A teraz nikto nič… Nechala som to tak, že sú unavení, že zavolám zajtra. V priebehu dňa som im volala, písala esemesky. Nič. Oni už v tom čase boli mŕtvi,“ dodala.

    Mama Martiny preto tvrdí, že smrť musela nastať už v stredu. „To musel byť moment, keď im tam niekto vnikol. Kým neprišla polícia, autonabíjačka bola zapnutá. Janko by ju bol na druhý deň vypol, lebo sused s ním rozprával a prízvukoval mu, aby ju ráno vypol. A Janko bol taký zodpovedný, že by ju nenechal v zástrčke dva dni. Takže žiadne konšpiračné teórie o piatkových ozbrojených páchateľoch. Ich smrť musela nastať v stredu,“ uzavrela.

    - Reklama -