Ty sa nemáš čím chváliť. Ako to, že prenikli tak ďaleko? Chorvátskeho ministra kritizujú pre migrantov

    0
    Chorvátsky minister vnútra Vlaho Orepič (Autor: Facebook, Vlaho Orepić)

    Cíti zadosťučinenie z dobre odvedenej práce, no ostatní majú očividne iný názor. Chorvátsky minister vnútra Vlaho Orepič pochválil aj na stránkach včerajšieho vydania denníka Večernji List tamojšiu políciu, že v sobotu sa jej podarilo neďaleko mestečka Novska identifikovať dodávku s až 67 migrantmi.

    „Bolo zachránených 67 ľudských životov. Títo ľudia boli natlačení v dodávke na 10 metroch štvorcových. Toto sú prvé výsledky profesionálnej práce našej polície a jej snáh riešiť problém s migrantmi,“ tešil sa Orepič.

    Už menej sa však ´vytešovali´ bezpečnostní experti.

    „Nikto nám neposkytol vysvetlenie, akým spôsobom prekročili migranti hranice. Prekročili hranicu pešo a pristúpili do dodávky až potom v Chorvátsku? Alebo už v dodávke prešli cez hranice? Vyvoláva to totiž dosť otázok. Najmä to, ako je možné, že dodávku neidentifikovali priamo na hranici,“ pýta v článku na portáli Total Croatia News bezpečnostný analytik Vlatko Cvrtila.

    V Chorvátsku sú zavedené trojstupňové kontroly. Najprv priamo na hraniciach, potom tesne po prekročení hraníc a napokon kdekoľvek na území krajiny.

    „Objavili ich (migrantov) dosť ďaleko od hranice, takže je možné, že to bola skôr vec náhody. Pre chorvátsku verejnosť je dôležité, aby poznala odpovede na tieto otázky,“ dodal Cvrtila.

    - Reklama -