Tvrdé slová Mayovej: Ruský štát je vinný z pokusu o vraždu bývalého špióna Skripaľa

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    Londýn tiež zruší pozvanie na návštevu pre ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova a nevyšle vysokopostavených predstaviteľov štátu ani členov kráľovskej rodiny na tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale v Rusku, uviedla v parlamente Mayová.

    Povedala, že Rusko prejavilo “pohŕdanie” v súvislosti s britskou žiadosťou o vysvetlenie pokusu o vraždu Skripaľa a jeho dcéry. Činy Ruska predstavujú podľa nej “nezákonné použitie sily”.

    Mayová tiež oznámila sériu ekonomických a diplomatických opatrení vrátane prerušenia všetkých bilaterálnych kontaktov s Ruskom na vysokej úrovni.

    Veľká Británia vyzvala na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov, kde by sa mal prediskutovať útok nervovoparalytickou látkou na Skripaľa a jeho dcéru Juliju v anglickom Salisbury.

    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu odmietol britské obvinenia z účasti na útoku na bývalého agenta. Uviedol, že Rusko nemá žiaden motív otráviť Skripaľa, ale “tí, ktorí chcú pretláčať svoju rusofóbnu kampaň vo všetkých sférach života, ho mohli mať”.

    Lavrov odmietol britské obvinenia ako nepodložené a prirovnal Londýn k prokurátorovi, ktorý dozeral na čistky sovietskeho diktátora Josifa Stalina. Prokurátor mal povedať, že priznanie postačuje na odsúdenie človeka. Podľa Lavrova Londýn išiel ešte ďalej a očakáva, že svet bude dôverovať britským podozreniam voči Rusku.

    Bývalého plukovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru našli 4. marca na lavičke pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja boli v bezvedomí a ich stav je kritický. Britská premiérka Mayová v súvislosti s prípadom vyhlásila, že Skripaľ a jeho dcéra Julija boli s veľkou pravdepodobnosťou otrávení mimoriadne účinnou nervovoparalytickou bojovou látkou novičok, ktorá sa v časoch studenej vojny v 70.-80. rokoch vyrábala v bývalom Sovietskom zväze.

    - Reklama -