Tvrdé slová Eduarda Kukana: Fico stráca nervy. Toto mu odporúča

    0
    Eduard Kukan, europoslanec a exminister zahraničných vecí SR (Autor: archív EK)

    V prvom rade si myslím, že skôr, ako sa vyrieknu stanoviská, treba mať aspoň základné informácie, a to zo strany všetkých zúčastnených. Doteraz som videl rôzne interpretácie slečny, ktorá odišla z ministerstva a reprodukovala svoj názor na to, že sa míňali financie zbytočne, neadekvátne. Pozrel som si vystúpenie ministra zahraničných vecí, ktorý sa na to pozeral inak, podľa mňa pôsobil presvedčivo. Pre mňa je dôležité, že avizoval, že všetky verejné obstarávania dá znovu prešetriť Najvyššiemu kontrolnému úradu. Samozrejme, Najvyšší kontrolný úrad môže všetko vyšetriť, ale podľa mňa to nie je taký orgán, ktorý môže povedať, či to bolo adekvátne alebo neadekvátne. Tak ako povedal pán minister, slečna určite nemala zlé úmysly, keď to oznámila, pretože sa jej to nezdalo. To už musí každý nejakým spôsobom vhodne vysvetliť, či to bolo potrebné takým veľkolepým štýlom uvádzať, alebo nie. Dá sa to interpretovať tým, že prvé predsedníctvo v histórii, prvá šanca, ktorú chceme maximálne využiť.

    Osobne sa mi logo páči. Každý štát zvažuje, akým spôsobom bude riešiť propagáciu krajiny prostredníctvom svojho šesťmesačného predsedníctva. Nie je v tom predpísaná nijaká prax, nie sú na to nejaké pravidlá. Niektorí sú veľmi skromní, niektorí sú veľkolepí; napríklad Poliaci investovali veľmi mnoho finančných prostriedkov do svojho predsedníctva.

    V každom prípade, aby som sa vyjadril veľmi jasne a bez diplomatických piruet. Slovenské predsedníctvo je úspešné. Toto môžem povedať kompetentne zo svojej pozície poslanca Európskeho parlamentu. Vnímam to intenzívne, sledujem, ako si počíname. Môžem potvrdiť, že aj kolegovia, členovia Európskeho parlamentu, s ktorými o tom hovorím, túto skutočnosť kvitujú s uznaním, že svoju pozíciu vykonávame dobre.

    Ak sa však pozeráme na to, že keď sme dobrí, môžeme minúť viac peňazí, tieto dve otázky podľa mňa nemajú logickú súvislosť. Ťažko to dávať do korelácie, že ak dáme viac peňazí, budeme úspešnejšie predsedníctvo.

    Veľmi jednoznačne a nediplomaticky však treba povedať, že výrazy na novinárov v súvislosti s touto témou a jazyk, ktorý použil Robert Fico, nie sú hodné predsedu vlády. Je to nebezpečný výrok. Adjektívum protislovenský považujem za politicky veľmi nebezpečné. Premiér stráca nervy a dokazuje to, že by mu prospelo, keby si na nejaký čas odpočinul od politiky. 

    - Reklama -