Tvrdá kritika komisára OSN voči Izrealu: Šokujúce. Žalostné. Bola použitá nadmerná sila

    0
    Palestínski demonštranti utekajú pred slzotvorným plynom počas zrážok s izraelskými vojakmi na hranici Izraela v pásme Gazy, archívna snímka. Foto: TASR

    Ako upozornila agentúra AP, Zajdova výzva prichádza pred v poradí piatym piatkovým protestom Palestínčanov pri hranici s Izraelom. Cieľom protestov je prelomenie pozemnej, námornej a vzdušnej blokády pásma Gazy, v ktorom vládne islamistické militantné hnutie Hamas.

    “Strata na životoch je žalostná a šokujúci počet tých, ktorí utrpeli zranenia pri paľbe ostrými nábojmi, len potvrdzuje tušenie, že proti demonštrantom – nie raz, nie dvakrát, ale opakovane – bola použitá nadmerná sila,” uviedol Zajd.

    Izraelské ministerstvo zahraničných vecí sa podľa agentúry Reuters k stanovisku komisára OSN zatiaľ nevyjadrilo.

    Zrážky medzi palestínskymi demonštrantami a izraelskými bezpečnostnými silami na hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy si od marca vyžiadali životy 35 Palestínčanov a vyše 1500 zranených.

    Hnutie Hamas už niekoľko rokov ovláda pásmo Gazy a je organizátorom prebiehajúcich protestov v pohraničnom pásme.

    Vyvrcholením týchto masových zhromaždení bude 15. mája pochod ako spomienka na Deň vzniku Izraela, ktorý Palestínčania označujú výrazom “nakba” a vo svojej komunite ho vnímajú ako katastrofu či pohromu, pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce palestínskych Arabov.

    Prevažná väčšina spomedzi dvoch miliónov ľudí žijúcich v pásme Gazy sú práve potomkovia tých Palestínčanov, ktorí utiekli alebo boli vyhnaní zo svojich domovov po tom, ako vznikol moderný Izrael.

    - Reklama -