Tvrdá kritika Matoviča voči Krajniakovi: Náhla zmena chrbtice. Stal sa pomaly najväčší fanúšik špinavého biznisu

    0
    Igor Matovič a Milan Krajniak (Autor: TASR)

    Minulý mesiac zaujal možný nákup fínskych obrnených transportérov Patria za takmer 400 miliónov eur z dielne ministerstva vnútra aj fínsku verejnoprávnu televíziu YLE.

    V reportáži dokonca vystúpil aj slovenský opozičný poslanec za Sme rodina Milan Krajniak, ktorý povedal, že disponuje informáciami, že na kúpe transportérov majú zarobiť podnikatelia blízki SNS. „Hovorí sa o provízii dvadsať percent z ceny zákazky,“ uviedol poslanec.

    Vyjadrenia Milana Krajniaka rozhnevali aj podpredsedu SNS Antona Hrnka. „Úplnou karikatúrou politika je Milan Krajniak, ktorý sa vytasil s tvrdením, že SNS má dostať za nákup týchto vozidiel 20-percentnú províziu. Toto tvrdenie je z ríše snov, ale zapadá do všeobecného boja dnešných aktivistov Za slušné Slovensko,“ uviedol vtedy Hrnko, ktorý nazval Krajniaka Milan Peňaženka.

    Hrnko dokonca hovoril, že „mnohí protivníci vylievajú na SNS kýble špiny, ale strana sa nemieni čistiť z týchto obvinení, lebo na čistom potoku nie je čo čistiť“.

    Ministerstvo obrany navyše podalo na Krajniaka trestné oznámenie.

    Poslanecký prieskum

    Minulý týždeň sa však Milan Krajniak zúčastnil spolu s predsedom branno-bezpečnostného výboru Antom Hrnkom poslaneckého prieskumu na ministerstve obrany, ktorý sa týkal nákupu obrnených vozidiel 8×8.

    „Neviem, samozrejme, na sto percent zaručiť, že ministerstvo obrany dá do vlády materiál v podobe, akú som mal možnosť vidieť. Dostali sme ale prísľub, že materiál bude otvorený pre verejnosť, vrátane subdodávateľov a rozkladu ceny jednotlivých komponentov. Ak to tak naozaj bude, potom môj záver je, že to nakoniec nemusí byť katastrofa,” napísal Krajniak na sociálnej sieti. Na prieskume tiež dostal prísľub, že aj ďalší opoziční poslanci z Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť dostanú všetky podklady na nahliadnutie, aby mali všetky informácie.

    Krajniak tvrdí, že na prieskume dostali k dispozícii všetky materiály, technické špecifikácie aj utajené analýzy. „Priemerná cena za jedno obrnené vozidlo 8×8 by mala byť vrátane výzbroje, komunikačnej techniky a softvéru zhruba tri milióny eur bez DPH. Cena podvozku a veže je približne v pomere 50:50. Približne 50 percent vozidla by sa malo vyrábať na Slovensku. Ide najmä o vežu, kanón, zameriavaciu optiku, komponenty zabezpečujúce plávanie, kabeláž, väčšinu munície,” uviedol.

    Prekvapení z Krajniaka

    Samotné ministerstvo obrany na čele s Petrom Gajdošom (SNS) bolo také prekvapené z prístupu opozičného poslanca, že sa rozhodlo, že nebude pokračovať v trestnom stíhaní, ktoré na Krajniaka podalo.

    „Korektne kládol otázky, ktoré mali zmysel a čo je najprekvapivejšie, odpovede vnímal ako reálne, akceptoval všetky veci,“ priblížil generálny tajomník ministerstva obrany. Opozičný poslanec podľa neho dostal odpovede na všetkých 30 otázok, a mal k dispozícii dokumenty súvisiace s verejným obstarávaním. „Videl všetky rozklady cien, dokonca je oboznámený s tým, aká bude cena vozu v sériovej výrobe,“ opísal generálny tajomník ministerstva Ján Hoľko.

    Predstavitelia ministerstva sa podľa Hoľka s Krajniakom dokonca zhodli, že ním artikulovaná provízia 20 percent mala byť v skutočnosti marža, ktorú si každý výrobca pridáva k výrobným nákladom. „Keď sme mu ukázali rozklad cien, bol prekvapený, že v skutočnosti je marža výrazne pod 20 percent,“ dodal generálny tajomník.

    Kritika od Matoviča: Náhla zmena chrbtice

    Prístup Krajniaka ale tvrdo skritizoval líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. „Stala sa mimoriadne záhadná vec – kandidát na prezidenta Krajniak išiel rokovať so špičkou kšeftárov zo SNS na ministerstvo s vedomím, že nákup transportérov je čistý biznis pre firmy spriaznené so SNS (čo aj je)… A odišiel, čuduj sa svete, ako pomaly najväčší fanúšik tohto špinavého biznisu,“ napísal na sociálnej sieti Matovič.

    „Mimoriadne by ma zaujímalo, čo bolo za touto náhlou zmenou chrbtice,“ dodal Matovič, ktorý násladne cituje text Juraja Javorského z Denníka N.

    Ešte pred mesiacom by nikto takýto zmierlivý koniec podľa Javorského nečakal. „V piatok nastal obrat. Milan Krajniak po poslaneckom prieskume s Antonom Hrnkom prestal hovoriť o províziách a nahradil ich slovom ´obchodná marža´. Na Facebooku napísal, že nákup transportérov ´nie je žiadna katastrofa´, že dostal odpovede na svoje otázky a prísľub, že dokumenty o tendri pre vládu už nebudú utajené. Ministerstvo žalobu stiahlo a šedá eminencia ministerstva obrany Ján Hoľko mohol vyhlasovať, že Milan Krajniak súhlasil so spôsobom obstarania, ako ho vymyslela SNS,“ píše autor.

    Ťažko si podľa autora predstaviť, že by sa nechal Milan Krajniak „zapojiť“ do korupčnej schémy SNS, ktorú donedávna kritizoval. „Že by sa zľakol trestného oznámenia? Skôr to bude tak, že ako prezidentský kandidát chce efektívnejšie vystupovať na verejnosti. Predsa len – fotografovanie s detičkami počas kampaňovania Slovenskom sú milšie a ľudskejšie než vysvetľovanie nejakého tendra a spájanie svojho mena s trestnými oznámeniami. Milan Krajniak sa rozhodol, že keď už boj, tak radšej za svoju kandidatúru než proti kšeftom SNS. A to si Sme rodina práve v sobotu na svojom sneme odsúhlasili, že budú podporovať takých kandidátov, ktorí pracujú ´pre občanov, a nie pre svojich sponzorov a oligarchov´,“ cituje Javorského Matovič.

    - Reklama -