Tvár teroristu z Quebecu. Políciu na seba zavolal sám a prezradil, ako sa mal jeho čin skončiť

    0
    Alexandre Bissonnette, podozrivý z útoku na mešitu v Quebecu (Autor: ReproFoto Facebook)
    Za teroristický útok na moslimské kultúrne centrum v Quebecu, v ktorom bola modlitebňa, je podľa vyšetrovania zodpovedný 27-ročný rodený Kanaďan Alexandre Bissonnette. Francúzske internetové portály už zverejnili aj jeho fotografie zo sociálnej siete Facebook. Údajne ide o kadeta kanadskej armády, ktorý študoval antropológiu a politické vedy na Université Laval. 
     
    Jeden zo svedkov masakru v mešite uviedol, že strelci, ktorí mali byť podľa neho dvaja až traja, rozprávali so silným quebeckým akcentom. Podozrivý z útoku je však podľa vyjadrení polície len jeden muž, aj keď prvé správy hovorili o dvoch páchateľoch a objavili sa špekulácie aj o treťom spolupáchateľovi, ale nepotvrdili sa. 
     
    Premiér provincie Quebec Philippe Couillard na Twitteri uviedol, že vláda je v pohotovosti, aby poskytla ľuďom maximálnu možnú pomoc a ochranu.  
     
    Šokujúca je informácia, s ktorou prišiel policajný inšpektor Denis Turcotte poverený vyšetrovaním. V rozhovore pre portál Montreal Gazette uviedol, že 17 minút po prvom telefonáte o streľbe v mešite zavolal na políciu aj samotný útočník. Bissonnette sa podľa La Presse cítil byť vinný a preto sám zavolal na 911. 
     
    Policajtom na dispečingu mladík povedal, že sa chcel zastreliť a žiadal, aby ho prišla zatknúť polícia. „Bol ozbrojený a hovoril s nami o svojich činoch. Vyzeralo to, že chce spolupracovať. Podozrivý uviedol, že (po útoku) čakal na príchod polície,“ uviedol policajný inšpektor. 
     
    Motív krutého činu polícia zatiaľ nezverejnila, ale antiislamské a krajne pravicové hnutia v Kanade sa od útoku dištancovali s tým, že „násilie nepovažujú za riešenie“. Alexandre Bissonnette čelí vyšetrovaniu a polícia stále preveruje okolnosti útoku.
     
    - Reklama -